Відеофіксація засідань місцевих рад відсьогодні є обов’язковою

15 серпня набули чинності окремі норми Закону України «Про прозорість місцевого самоврядування» №3590.


«Відсьогодні кожна місцева рада зобов'язана вести відеофіксацію, зберігати та оприлюднювати відеозаписи пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій. Все це - заключний етап впровадження закону про прозорість місцевого самоврядування. Когось відеозаписами не здивуєш, бо окремі місцеві ради викладали записи чи транслювали засідання ще задовго до вимог у законі. За це їм велика вдячність. Але відсьогодні — це вже обов'язок для усіх громад в Україні, де діють місцеві ради», - прокоментував один з ініціаторів ініціатор закону, народний депутат Роман Лозинський.

За його словами, відеозаписи — це тимчасова міра. Після завершення воєнного стану діятиме норма про прямі трансляції.

«Все це для того, щоб слово "прозорість" стало синонімом роботи влади в Україні. Щоб кожен мешканець бачив, чим дихають, як голосують і що відстоюють ті, кого він обирав. Закликаю місцевих активістів і активних депутатів місцевих рад проконтролювати виконання норм закону. За собою з колегами також залишаємо обов'язок парламентського контролю по втіленню закону», - зазначив Роман Лозинський.

 

 

Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода переконаний, що закон запрацює, якщо:

  • буде неухильне виконання його норм органами місцевого самоврядування;
  • активна позиція (контроль) громадським сектором;
  • роз’яснення і моніторинг з боку державних органів (нагляд за законністю).

 

Переглядів: 10403
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: