«Реформа місцевого самоврядування стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну», - Роджер Маєрсон

У журналі Forbes Ukraine (випуск жовтень-листопад 2022) вийшла стаття про децентралізацію, підготовлена на основі промови Роджера Маєрсона, лауреата Нобелівської премії з економіки 2007 року, на благодійній вечері KSE Foundationу Нью-Йорку 17 вересня.

У статті під назвою «Реформа, яка зупинила путіна» наводяться думки Роджера Маєрсона про те, що саме реформа місцевого самоврядування стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну.


«Стійкість України у протистоянні російській агресії здивувала весь світ. Українці в усіх регіонах країни виявили величезну рішучість захищати батьківщину. У квітні 2014 року все виглядало інакше: жменька сепаратистів у Донецьку та Луганську практично не зустрічала опору. Чим викликане це життєво важливе для України зростання національної самосвідомості за останні вісім років? (…) Що змінило українців? Патріотизм зрештою залежить від упевненості, що політична система здатна служити інтересам народу. Треба визнати, що така впевненість з Україні зміцніла завдяки реформам, що їх український уряд провів з часів Революції гідності. Найважливішою, на мою думку, стала реформа місцевого самоврядування. Вона стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну. Громадяни ладні ризикувати життям та захищати батьківщину, коли бачать зв'язок між служінням державі і власній громаді».

«Під час децентралізації, яку здійснювали з 2015-го, створено нову систему органів місцевого самоврядування. Вони дістали право розпоряджатися значною часткою місцевих податків та витрачати їх а надання громадських послуг. У підсумку поліпшилася система державних витрат. Під час демократичної децентралізації на місцях з’явилися виборні лідери, що мають реальні повноваження для організації та підтримки місцевої самооборони. З початку вторгнення регулярно надходять новини про те, що мери очолюють опір російським загарбникам».

Роджер Маєрсон, якого процитовано в статті, висловив думку, що надважливу роль місцевого самоврядування слід враховувати під час планування повоєнного відновлення України. Головний урок Плану Маршалла - іноземна допомога може стати набагато ефективнішою, якщо вона сприяє просуванню реформ, що закладають основу для успішного розвитку. Післявоєнний розвиток України залежатиме як від зміцнення зв’язків із Європою, так і від підвищення здатності місцевих органів влади служити своїм громадам».

Більше – читайте у журналі Forbes Ukraine жовтень-листопад 2022.

24.11.2022 - 14:04 | Переглядів: 3606
«Реформа місцевого самоврядування стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну», - Роджер Маєрсон

Теги:

війна міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...