«Якщо проблема мені близька, то я не можу бути осторонь», – Сергій Божко, засновник ГО «ВПО України «Інтеграція»

 

Очільник ГО «ВПО України «Інтеграція» Сергій Божко – людина, яка завжди мала активну громадську позицію. У рідному місті Олешки, що на Херсонщині, Сергій брав участь у розробці місцевої програми розвитку, а також у низці суспільно корисних заходів.

Через російську окупацію він був змушений покинути Олешки й у квітні переїхав до міста Володимира у Волинській області, де продовжив громадську діяльність. Сергій разом з однодумцями створив телеграм-канал, в якому публікував важливу для переселенців інформацію. Це допомогло покращити комунікацію та згуртувати ВПО, які мешкають у місті.

«Я не можу просто сидіти на місці. Якщо проблема мені близька, то долучаюся до її вирішення. І це стосується не лише історії з телеграм-каналом», – говорить Сергій Божко.

З травня по жовтень у Володимирській громаді реалізовувався проєкт Волинського Інституту Права «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». У межах цієї ініціативи відбувалися різні заходи: фокус-групи, обговорення, навчання, культурні події. У більшості з них Сергій брав участь.

«Під час діалогової зустрічі, яка зібрала переселенців, посадовців і місцевих жителів, ми багато говорили про гуртування для представлення наших інтересів. Так виникла ідея створення громадської організації, яка б об’єднала ВПО», – пригадує Сергій.

У результаті цього в жовтні була зареєстрована ГО «ВПО України «Інтеграція», яку очолив Сергій Божко. Її команду складають переселенці, які відвідували заходи проєкту. Оскільки жоден із членів громадської організації не мав досвіду в цій сфері, то Волинський Інститут Права надавав відповідні консультації до створення ГО й після цього, а також організував тренінг з основ громадської діяльності.

 

 

«Це навчання дало нам можливість краще зрозуміти, як досягнути поставлених задач. А ще завдяки тренеру виникла ідея провести наш перший публічний захід. Ми спільно з місцевими жителями випікали піцу. Згодом роздавали її дітям із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах», – говорить Сергій.

Він додає, що всі ці активності допомогли йому та іншим членам команди ГО «ВПО України «Інтеграція» не лише згуртуватися чи здобути цінні знання та досвід, а й мотивуватися до подальших дій.

«Радий, що знайшов однодумців. Разом ми зможемо досягнути більших результатів. Тому далі буде», – підсумовує Сергій Божко.

Теги:

історії війни участь громадян

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...