Сільські громади Херсонщини «тікають» з районів у пошуках кращого життя

Адміністративний кордон – не перешкода

Проти бюрократичної сваволі, занепаду економіки та медицини люд на Херсонщині «голосує ногами». Не вступаючи більше в жодні перемовини з чиновниками, цілі сільські громади налаштовуються на втечу з тих районів, які вважають для себе абсолютно безперспективними. «Першою ластівкою» стало село Каїри, три  з лишком тисячі мешканців якого навідріз відмовилися створювати об’єднання громад на базі районного центру – селища Горностаївки. І висловили цілковиту готовність об’єднатися із селищем Любимівка у сусідньому Каховському районі. Причому «втікачі» запевняють: цей крок – добре продумане рішення, а не спонтанний протестний акт.

«Стільки злиднів ми не потягнемо»

- Наш районний центр довели до повного занепаду, повністю знищивши промисловість. Із тамтешніми чиновниками спільної мови не знаходимо – у них мізки на реформи, схоже, геть «не заточені». Поїдеш до районної лікарні, а там гарних спеціалістів не дошукатися: хто помер, хто на пенсію пішов, і для молодих стимулів жодних. То яка ж медицина без лікарів? Але остаточно терпець нам урвався, коли районна влада стала ще торік настійливо пропонувати «добровільно-примусові» входини Каїрів до об’єднання у складі майже трьох десятків сіл із центром у тій-таки Горностаївці. Порахували, і вийшло, що на ці тридцять сіл лише два члена об’єднання сяк-так спроможні себе утримувати. Отже, новостворена громада стільки злиднів у краще життя просто не витягла б, - зізнається голова села Каїри Анатолій Тарасенко. – Вивчили чотири варіанти об’єднання, і обрали той, що з центром  у Любимівці. Це всього сім населених пунктів компактно розташованих вздовж узбережжя Каховського водосховища. Є можливість спільно розвивати рекреаційну сферу, до того ж, у нас є потужне сільськогосподарське виробництво, а в Любимівці – кілька переробних цехів та підприємств. І добиратися туди всього якихось дев’ятнадцять кілометрів.

Сусідів з іншого району приймуть охоче

Каїри – село козаче. За народними переказами, його заснував запорізький козак Каїр, і люди тут живуть вільнолюбні. Мають намір відокремитися, і стоятимуть на своєму будь-що – жодні умовляння посланців з райцентру не подіяли. Та й у Любимівці об’єднуватися з Каїрами погодилися, і процес уже «запустили». Селищний голова Сергій Коновалов каже, що економічна та соціальна сфера тут за потреби цілком подужає обслуговування сусідів.

- Маємо всього по два: дитсадків і шкіл, лікарських амбулаторій, навіть бібліотек дві. Є комбікормовий завод, маслоцех и сироробний цех, а магазинів аж дев’ятнадцять.  У нас не селяни тікають жити до великих міст, а мешканці Каховки переїжджають до Любимівки. Адже в райцентрі житло коштує в два-три рази дорожче, ніж у нас, тоді як дорога туди займає заледве хвилин із десять, - розмірковує Сергій Коновалов. – З проїздом також жодних проблем: автобус із Каховки йде до Каїрів саме повз Любимівку, і домовитися з АТП, аби він робив у нас додаткову зупинку, можна легко. Більше - ТУТ

Область:

Херсонська область

Джерело:

«Голос України»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...