Аналіз доходів обласних бюджетів Львівської, Одеської, Полтавської, Волинської, Рівненської, Закарпатської та Житомирської областей

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проаналізували показники доходів обласних бюджетів Полтавської, Волинської, Львівської, Одеської, Житомирської, Рівненської, Закарпатської областей у щомісячному розрізі станом на 1 червня 2022 року.


На відміну від динаміки березня та квітня, у травні 2022 року доходи обласних бюджетів пілотних регіонів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» були більшими, ніж відповідні показники 2021 року (крім Житомирської області).

Основною причиною зростання доходів обласних бюджетів було значне збільшення податкових надходжень. У всіх без виключення обласних бюджетах пілотних регіонів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у травні податкові надходження зросли, а їх приріст, порівняно з показниками 2021 року, склав від 23,4% (Одеська область) до 54,2% (Житомирська область). Основним джерелом податкових надходжень обласних бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб і саме надходження цього податку стали основним чинником стрімкого зростання податкових находжень. У травні приріст ПДФО обласних бюджетів становив 26,2%-77,4%.

Надходження міжбюджетних трансфертів з державного бюджету у Полтавській та Рівненській областях були більшими, ніж обсяги травня 2021 року. В інших регіонах відбулось скорочення надходжень міжбюджетних трансфертів. У травні 2022 року до обласних бюджетів з державного бюджету надходили: базова та додаткові дотації, освітня субвенція та субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами. Інші трансферти державного бюджету, у тому числі субвенція на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг, не фінансувались.

Отже, у травні обласні бюджети пілотних регіонів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» завдяки стрімкому зростанню податкових надходжень та надходженню основних трансфертів, які забезпечують функціонування соціальної інфраструктури, мали достатній обсяг коштів, щоб забезпечити належне виконання функцій обласного рівня.

Більше бюджетних показників у ПРЕЗЕНТАЦІЇ (PDF, 04 МБ)

05.07.2022 - 12:26 | Переглядів: 3753
Аналіз доходів обласних бюджетів Львівської, Одеської, Полтавської, Волинської, Рівненської, Закарпатської та Житомирської областей

Приєднані файли:

Теги:

бюджет бюджет аналітика

Область:

Волинська область Житомирська область Закарпатська область Львівська область Одеська область Полтавська область Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...