Гуманітарна підтримка українських громад потребує координаційної платформи у форматі громада-громаді, - В’ячеслав Негода на засіданні РГ Комітету Регіонів ЄС

Місцеві та регіональні влади демократичних країн Європи мають об’єднати зусилля для посилення санкційного тиску на країну-агресора – росію та забезпечити максимальну міжнародну ізоляцію росії, щоб зупинити кровопролиття. З таким закликом звернувся заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода до членів Робочої групи з питань України Комітету Регіонів Європейського Союзу, яке відбулося 30 березня.

«Ми провели вже три раунди Міжнародного марафону «Єднання місцевого самоврядування світу задля благополуччя людей і миру» і побачили неабияку солідарність місцевого самоврядування України та країн Європейського Союзу. Це має бути використано для перемоги над країною агресором – росією. Ця країна має опинитися в тотальній ізоляції світу. Економічне обезкровлення цього зла верешті-решт знищить його. Кожен з вас повинен зробити все можливе, аби зупинити вбивства мирного населення України, знищення її інфраструктури, економіки», - сказав заступник Міністра.

Він зосередив увагу на постійному зростанні потреб в гуманітарній допомозі українських громад, які перебувають в епіцентрі бойових дій так і тих, що прийняли безпрецедентну кількість внутрішньо переміщених осіб. Уряд України здійснює постійний моніторинг і має повну інформацію стосовно гуманітарних потреб в регіонах України та налагодив систему оперативного розподілу допомоги. В цьому контексті заступник Міністра поінформував членів Робочої групи з питань України Комітету регіонів ЄС про роботу порталу гуманітарної допомоги Україні (help.gov.ua), де в зручному форматі можна дізнатись, як відправити і кому адресувати гуманітарний вантаж, як перерахувати кошти для підтримки армії чи допомоги постраждалим мирним мешканцям, контакти закордонних та українських гуманітарних хабів. Портал також містить аналітичні дані потреб українських громад.

«Окремо наголошую на нагальній потребі у забезпеченні бронежилетами та шоломами українських медиків, журналістів та поліцейських, які щодня ризикуючи своїм життям в найгарячіших точках, рятують тисячі невинних людських життів та фіксують військові злочини російських окупаційних військ. Зверніть увагу, що Уряд України максимально спростив процедуру проходження закордонної гуманітарної допомоги будь-якому отримувачу в Україні. Для завезення гуманітарної допомоги потрібен лише один документ — декларація, яка заповнюється дуже швидко. Вказуємо відправника, отримувача, фактичне місце розвантаження, вид допомоги – і це все», - поінформував В’ячеслав Негода.

Велика кількість європейських муніципалітетів всіма можливими способами підтримує свої партнерів з України. За словами заступника Міністра, ця підтримка може бути більш ефективнішою за умови існування координаційної платформи надання гуманітарної допомоги у форматі громада-громаді та напрацювання інституційних механізмів посилення реагування на гуманітарні виклики.

«Враховуючи досвід успішної роботи стосовно зміцнення міжмуніципальних зв’язків та мережу контактів, підтримку Мінрегіону у напрацюванні зазначених механізмів та координації платформи на рівні громада-громаді могла б надати Програма «U-LEAD з Європою».

Факт: від наслідків російської агресії постійно збільшується число людських жертв, повністю знищені десятки міст і сіл. Понад 10 млн громадян покинули свої домівки і вже близько 4 млн залишили країну. На окупованих територіях, в містах, які оточені ворогом - гуманітарна катастрофа. Їх мешканці не мають засобів для життя, не мають продуктів і навіть води.

30.03.2022 - 11:34 | Переглядів: 4011
Гуманітарна підтримка українських громад потребує координаційної платформи у форматі громада-громаді, - В’ячеслав Негода на засіданні РГ Комітету Регіонів ЄС

Теги:

війна В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...