Громади зміцнюють свою енергетичну стійкість в умовах війни - тези з брифінгу мерів
Громади зміцнюють свою енергетичну стійкість в умовах війни - тези з брифінгу мерів

Уже третій рік поспіль українська енергетична інфраструктура перебуває під особливим прицілом ворога. Російська армія регулярно обстрілює електростанції, газопроводи й водогони, залишаючи мільйони людей без світла та води. Напередодні нового опалювального сезону питання енергетичної стійкості постає перед громадами особливо гостро.

Як пережити зиму, налагодити систему енергоменеджменту і впровадити альтернативні джерела енергії — обговорили лідери громад і представники громадських організацій на брифінгу мерів 27 серпня 2024 року. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Нині добробут мешканців багато в чому залежить від того, наскільки швидко органи місцевого самоврядування реагують на виклики, пов’язані з енергобезпекою. Ще до повномасштабного вторгнення, у грудні 2021 року, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» розпочав закуповувати генератори для партнерських громад. Через менш ніж за рік, коли в Україні настали масові відключення електроенергії, завдяки цій техніці громадяни мали змогу й надалі безперебійно отримувати необхідні послуги.

І до сьогодні Проєкт допомагає знайти ефективні рішення в напрямі енергетики та передає генератори різної потужності громадам-партнеркам. Звягельська громада, що на Житомирщині, — одна з них. Отримавши від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» 12 генераторів великої потужності, під час відключень місто Звягель повністю забезпечило електроенергією всю соціальну та критичну інфраструктуру.

 

 

Однак для енергостійкості громади самих лише генераторів недостатньо — має бути комплексний підхід. Тому у співпраці з міжнародними проєктами Звягельська громада підготувала Муніципальний енергетичний план, мета якого — зменшити споживання паливно-енергетичних ресурсів, зменшити викиди СО₂ та залучити додаткові кошти на реалізацію енергоефективних заходів. Також громада розпочала досліджувати відновлювані джерела енергозабезпечення, зокрема сонячні станції.

«Ми встановили їх на водоканалі, у школі та лікарні. А в дитячому садку, де ми відкрили басейн, встановили і сонячну станцію, і тепловий насос, що дозволило нам повністю забезпечити енергетичну незалежність. Такий комплексний підхід дозволяє нам впевнено дивитися в майбутнє», — зазначає Микола Боровець, Звягельський міський голова. 

Знайти досвідчених фахівців у сфері енергоменеджменту — ще один виклик. Особливо гостро ця проблема стоїть у невеликих селах. Таким прикладом є, зокрема, Поромівська громада, що на Волині, в якій мешкають 6 тисяч людей. Однак громада цей виклик подолала, знайшла енергоменеджера та розпочала діяльність у напрямі енергостійкості.

«Насамперед ми оцифрували всі наші дані, що були в паперовому вигляді, і це дало змогу енергоменеджеру ефективніше використовувати інформацію. Наприклад, нещодавно наш фахівець проаналізував ситуацію щодо однієї з водонапірних веж і визначив, що там збільшилося споживання електроенергії. Після цього спеціалісти з водоканалу виявили, що насос пошкоджений, замінили його, і споживання електроенергії зменшилося», — розповідає Олег Савчук, Поромівський сільський голова.

 

 

Протягом останніх п’яти років 40 приватних домогосподарств у Поромівській громаді встановили сонячні панелі, щоб отримувати електроенергію. За це у 2023 році громада отримала 500 тисяч гривень і спрямувала ці кошти на покращення інфраструктури та благоустрою.

Більше про досвід громад у забезпеченні енергетичної стійкості — у повному записі брифінгу мерів.

Переглядів: 2360
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: енергоефективність
Читайте також: