1030 громад забезпечили діяльність ЦНАПів, - дані Моніторингу Мінрегіону

Жителі 1030 територіальних громад користуються послугами Центрів надання адміністративних послуг, які створені на їх території. 408 громад поки не створили ЦНАП, однак 182 з них планують вже в цьому році їх відкрити. Про це свідчать дані Моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, підготовленого Мінрегіоном станом на 10 січня.

 

 

Нагадаємо, Закон України № 943-ІХ від 3 листопада 2020 року визначає, що міські, селищним, сільські ради, що представляють інтереси територіальних громад з населенням понад 10 тисяч мешканців, мають утворити ЦНАПи до 1 січня 2023 року. Громади з населенням менше 10 тисяч мешканців, мають утворити ЦНАПи (у разі виділення відповідного державного фінансування на будівництво, реконструкцію, облаштування приміщень та забезпечення обладнанням таких центрів) до 1 січня 2024 року.

В державному бюджеті на 2022 рік, як і в минулому році, передбачено 231 млн грн субвенції місцевим бюджетам на розвиток мережі ЦНАП.

У Міністерстві розвитку громад та територій, яке опікується питаннями реформування місцевого самоврядування з акцентом на підвищення рівня якості і доступності послуг в громадах, дані щодо функціонування на їх територіях ЦНАП стримано називають оптимістичними.

«Якщо ми поглянемо на кінець 2017 року – це був другий рік функціонування на той час об’єднаних громад і перший рік моніторингу реформи, то побачимо, що на той час із шести сотень громад ЦНАПи відкрили 50 громад. Тоді не було державної субвенції на розвиток мережі ЦНАП, однак була субвенція на розвиток інфраструктури. Тепер додайте всього 4 роки і вже маємо 1030 ЦНАПів в громадах. Очевидно, це хороший результат. Але це не той результат, при якому 100% жителів громад забезпечені якісними і доступними, принаймні адміністративними, послугами. Є над чим спільно працювати з чотирма сотнями громад. Ми за те, щоб ці питання вирішити швидше, ніж визначає законодавство і для цього необхідно використовувати всі наявні фінансові можливості, а також форми міжмуніципального співробітництва», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Моніторинг зафіксував, що по 27 територіальних громад у Закарпатській та Одеській областях поки не мають Центрів надання адмінпослуг, у Рівненській та Дніпропетровській таких громад по 25, у Житомирській, Львівській, Тернопільській та Чернігівській областях по 23 громади ще не створили ЦНАП, У Хмельницькій – 24 громади.

Інші дані Моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади – на порталі «Децентралізація» (ЗАВАНТАЖИТИ 3,4 МБ).

Теги:

моніторинг адміністративні послуги В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...