479 міжнародних міжмуніципальних угод уклали громади за останній квартал – дані Моніторингу децентралізації

Територіальні громади України активно розвивають мережу міжнародного партнерства. 479 угод про побратимство з муніципалітетами країн світу громади уклали тільки за ІІ квартал 2024 року. Всього таких партнерств – 2089. Про це свідчать дані Моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який Мінінфраструктури підготувало станом на 10 липня 2024 року (ЗАВАНТАЖИТИ моніторинг, PDF 4,7 Мб).


В такий спосіб громади не тільки опираються ні підтримку міжнародних партнерів у складний час, а й обмінюються досвідом та ведуть підготовку до євроінтеграції.

 

 

Варто нагадати, що наприкінці червня 2024 року набув чинності новий Закон «Про міжнародне територіальне співробітництво України» №3668-IX, який дозволяє громадам і регіонам в спрощеному та більш широкому форматі працювати з європейськими структурними фондами та залучати їх кошти. Документ розширив повноваження:

  • сільських, селищних, міських рад щодо схвалення двосторонніх або багатосторонніх угод про транскордонне співробітництво для створення єврорегіону;
  • районних і обласних рад щодо укладення та схвалення двосторонніх або багатосторонніх угод про створення єврорегіону, прийняття рішень про утворення єврорегіону, про вступ до такого об’єднання або про вихід з нього, затвердження статуту єврорегіону та внесення до нього змін;
  • місцевих державних адміністрацій щодо реалізації державної регіональної політики та розвитку транскордонного співробітництва, а також щодо укладення договорів з іноземними партнерами про співробітництво, угод про транскордонне співробітництво в межах компетенції, визначеної законодавством;
  • центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну регіональну політику, у сфері міжнародного територіального співробітництва та суб’єктів суб’єктів міжнародного територіального співробітництва.

Також новий Закон запровадив положення щодо розробки регіональних програм розвитку транскордонного співробітництва та щодо узгодження державних та регіональних стратегічних пріоритетів у сфері транскордонного співробітництва.

Раніше, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода повідомив, що до Уряду спрямоване протокольне рішення Конгресу щодо створення інституційної системи організації процесу підтримки євроінтеграції як в системі виконавчої влади, так і в системі місцевого самоврядування.

Нагадаємо, саме для комунікації питань євроінтеграції, пошуку партнерів, грантових програм, міжнародного співробітництва на порталі «Децентралізація» створено спеціальні рубрики «Європейська інтеграція громад», «Міжнародне партнерство громад», «Гранти, конкурси».

Переглядів: 537
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: