Розвиток міжнародного партнерства та євроінтеграція: профільний Комітет з громадами працюють над спільними рішеннями
Розвиток міжнародного партнерства та євроінтеграція: профільний Комітет з громадами працюють над спільними рішеннями

Парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування продовжує працювати з органами місцевого самоврядування над спільними рішеннями, які матимуть вплив на розвиток територіальних громад. Таку роботу Комітет проводить постійно безпосередньо в регіонах. Серед акцентів – розвиток мережі міжнародного міжмуніципального співробітництва, як важливого інструменту євроінтеграції.


Так 11 червня на Черкащині відбувся круглий стіл на тему: «Міжнародне територіальне співробітництво органів місцевого самоврядування: стан та перспективи розвитку».

Народний депутат України Віталій Безгін пояснив, чому, поряд з іншими нагальними завданнями територіальних громад, органи місцевого самоврядування мають активно працювати і над розвитком мережі міжнародного партнерства, і над завданнями євроінтеграції.

«Маємо бути свідомі того, що в цьому та наступних роках грошей всередині держави більше ставати не буде, субвенцій більше ставати не буде. Тому треба розуміти, що єдиним основним джерелом наповнення місцевих бюджетів стануть програми міжнародної підтримки. А це, в тому числі, і майданчик з підготовки до роботи з міжнародними фондами. Всі програми, які зараз доступні – це мізер, у порівнянні з європейськими фондами політики згуртованості, і які відкриються для наших громад після того, як Україна стане членом ЄС», - пояснив Віталій Безгін.

 

 

Він нагадав, що з 1 січня 2024 року всі територіальні громади, райони, регіони отримали змогу працювати над розвитком територій за програмою Interreg Europe.

Interreg Europe – це програма ЄС, сфокусована передусім на міжрегіональній співпраці за напрямками:

  • «Розумна Європа» –  проєкти про розвиток досліджень, інновацій, диджиталізацію, розвиток інноваційного підприємництва, інкубаторів та стартапів, розвиток цифрового інтернет-покриття;
  • «Зелена Європа» – проєкти з енергоефективності, розвитку альтернативної енергетики, управління відходами та водними ресурсами, кругової економіки, протидії змінам клімату, захисту біорізноманіття;
  • «Об’єднана Європа» – проєкти із розвитку європейської транспортної мережі та сталої мобільності;
  • «Соціально відповідальна Європа» – проєкти з розвитку освіти, медицини, інтеграції різних груп і національностей в життя громад, інклюзивність, розвиток культури й сталого туризму;
  • «Європа ближча до громадян» – проєкти інтегрованого міського та сільського розвитку;
  • «Краще регіональне врядування» – проєкти із покращення роботи органів місцевого самоврядування і рівня надання ними послуг громадянам.

«Нещодавно ми мали зустріч з керівництвом Interreg Europe і домовилися, що найближчим часом Програма проведе спеціальні навчання для всіх громад України», - додав Віталій Безгін.

Він також зазначив, що Комітет має розуміння кадрових труднощів громад, зокрема тих, що стосуються браку фахівців з міжнародного співробітництва в органах місцевого самоврядування.

«Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №10284. Він дозволяє доплачувати фахівцям, які залучили кошти в громаду, в межах 50% окладу. Це рішення дозволить дещо покращити ситуацію і зберегти кадровий потенціал», - поінформував народний депутат.

 

 

Тримає руку на пульсі створення можливостей для громад розвивати міжнародне партнерство і Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові України. За словами керівника Офісу Конгресу В’ячеслава Негоди, до Кабінету Міністрів України спрямоване відповідне протокольне рішення.

«До Уряду спрямоване протокольне рішення Конгресу щодо створення інституційної системи організації процесу підтримки євроінтеграції як в системі виконавчої влади, так і в системі місцевого самоврядування. З досвіду реалізації завдань реформи місцевого самоврядування, коли ми мали змогу за допомогою міжнародних партнерів створити в регіонах офіси, які допомагали громадам вирішувати багато питань на старті, і виходячи з того, що євроінтеграція – не менш важливе спільне завдання всіх, дуже важливо створити теж схожу інституційну систему. Адже кожній громаді, особливо сільській, важко знайти досвідченого фахівця з міжнародного співробітництва», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Очікується також підписання Президентом України Закону «Про міжнародне територіальне співробітництво України» (законопроєкт №9450), який дозволить громадам і регіонам в спрощеному та більш широкому форматі працювати з європейськими структурними фондами та залучати їхні кошти. Більше про цей документ – у презентаційному матеріалі.

Допомагають громадам у налагодженні міжмуніципального партнерства і проєкти міжнародної технічної допомоги, зокрема проєкт Cities4Cities. Деталі – у презентаційному матеріалі.

Сьогодні, за даними ГО «Товариство дослідників України», 323 громади уклали 1664 угоду з муніципалітетами 75 країн світу. Деталі – у презентаційному матеріалі.

Щоб почути думки, ідеї, пропозиції представників місцевого самоврядування, народних депутатів, експертів, озвучені на круглому столі: «Міжнародне територіальне співробітництво органів місцевого самоврядування: стан та перспективи розвитку», варто переглянути відеозапис заходу:

 

 

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Приєднані файли:
Переглядів: 479
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: євроінтеграція
Читайте також: