Сергій Чернов: Децентралізація в галузі освіти має відбуватися комплексно і послідовно

Коментар голови Харківської обласної ради за підсумками зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області

Сергію Івановичу, за підсумками сьогоднішнього засідання. Схвалено дві заяви. Перша стосується перевезення пільгового контингенту, друга  - щодо забезпечення закладів професійно-технічної освіти.

Ні на перше таке звернення, яке було прийнято раніше, а сьогодні ми ще раз підтвердили позицію всіх органів місцевого самоврядування області щодо фінансування перевезення в громадському транспорті пільгового контингенту, ні на звернення, прийняте за участі всіх органів місцевого самоврядування, щодо необхідності державного фінансування галузі професійно-технічної освіти, поки що реакції як Уряду, так і Парламенту немає.

Йдеться про те, що й досі  не узгоджено позиції різних міністерств. Стосовно пільгового проїзду, то Міністерство соціальної політики вважає, що ці кошти повинні бути закладені в державному бюджеті. Відповідно з державного бюджету мають компенсуватися перевізникам витрати за пільговий проїзд в громадському транспорті. Виникає соціальна несправедливість, коли  в різних населених пунктах різних регіонів люди, яким держава гарантувала  право на ті чи інші пільги, не можуть ними скористуватися.

Якщо потужна територіальна громада, така як Харків, може забезпечити фінансування пільгового проїзду громадян, які проживають на її території, то в невеликих містечках чи селах відсутні фінансові можливості надати такі пільги. На жаль, маємо констатувати, що є випадки, коли учасник бойових дій приїжджає до обласного центру і не має змоги скористатися цими пільгами.
 
Міністерство фінансів вважає, що ці пільги потрібно фінансувати з місцевих бюджетів. Тобто на даний час відсутня єдина позиція Уряду та механізм реалізації. З цим ми погодитися не можемо. 
Наступне питання є дуже гострим – фінансування закладів професійно-технічної освіти на Харківщині, половина з яких розташовані у сільській місцевості. Безумовно,  є нагальна необхідність реформувати цю галузь. Але відповідно до чинного законодавства та  інших нормативних документів  політику в галузі професійно-технічної освіти провадить Міністерство науки та освіти. У державній власності перебувають приміщення, де знаходяться заклади, і земельні ділянки, на яких вони розташовані. А рішення, прийняте під новий рік, зобов’язало органи місцевого самоврядування базового рівня – сільські, селищні, міські ради – фінансувати з податкових надходжень своїх бюджетів ці заклади. 

Знов-таки, великі громади змогли знайти і виділити кошти, наприклад, Харківська міська рада – 182 млн грн, щоб виплатити заробітну плату з 1 січня, забезпечити харчування та стипендії для дітей. Тим паче, що в цих закладах навчається понад 6% дітей з малозабезпечених сімей і вони потребують, відповідно до чинного законодавства, соціального захисту.
 
Але багато громад невеликих містечок та селищ не мають такої змоги, бо їхні бюджети в абсолютних цифрах менші, ніж необхідно коштів на рік для утримання професійно-технічного закладу. 

Отже, знов неузгоджена і безвідповідальна позиція як Міністерства науки та освіти, так і Міністерства фінансів. Тобто Уряд, не визначившись щодо механізму, прийняв рішення і вважає, що воно  може само собою реалізуватися.
 
Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області сьогодні схвалила відповідне звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів, де наголосила на тому, що така ситуація загрожує соціальною напругою і, головне, відповідно до статті 53 Конституції  України молоді люди мають право отримати цю освіту безкоштовно. Але джерел  для виконання цієї норми Основного закону в державному бюджеті не передбачено. Ми вказали на необхідність вирішити проблему і поставити крапку в цьому питанні. Більше - ТУТ

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської обласної ради

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...