Бюджет на освіту-2022 або зміна правил гри під час гри

Автор: Cергій Яцковський, експерт з місцевого самоврядування Проєкту DECIDE


Минулого тижня Верховна Рада України прийняла Державний бюджет України на 2022 рік. Як завжди, документ викликає цікавість з огляду на його визначну роль у житті держави – адже нам по цьому бюджету жити і працювати.

Давайте уважно вивчимо, що 2022 рік обіцяє освіті.

У Державному бюджеті на 2022 рік Міністерству освіти і науки України передбачено видатки обсягом 153,7 млрд грн.

На субвенції для розвитку освіти передбачено 112,9 млрд грн (103,7 млрд грн у 2021-му).

У 2022 році буде виділено такі субвенції:

  •  освітня – 108 млрд грн;
  •  на розвиток НУШ – 1,57 млрд грн;
  •  на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» – 1 млрд грн;
  •  на надання державної підтримки особам з ООП – 0,50 млрд грн;
  •  на створення НПЦ професійної освіти – 0,25 млрд грн;
  •  на забезпечення пожежної безпеки у школах – 1,50 млрд грн.

Зрозуміло, що на освітню субвенцію спрямовано найбільшу питому вагу видатків, проте між першим та другим читанням видатки на освітню субвенцію скориговані. Коригування РНК в бюджеті 2022 року застосовано для 744 бюджетів! Слід зауважити, що застосування МОН нових коефіцієнтів щільності та відсотків сільського населення (в 2022 році в таблиці 15 груп), а також актуалізація даних щодо учнівського контингенту призвело до того, що в значної частини територіальних громад зменшився розмір субвенції. Але дивує, що ці ж розрахунки призвели до того, що субвенція зросла (до другого читання), при цьому найбільше зростання відбулось для міст обласного значення.

Так, до прикладу, в Хмельницькій області субвенція збільшилась для Хмельницької міської ТГ на 15 млн грн, Кам’янець-Подільської міської ТГ – на 6,7 млн грн, Старокостянтинівської міської ТГ – на 4,4 млн грн, Шепетівської міської ТГ – на 1,7 млн грн. Це – міста обласного значення з мінімальною кількістю сільського населення, але великою щільністю проживання. Водночас для Дунаєвецької, Полонської, Городоцької, Чемеровецької, Красилівської громад субвенція після другого читання зменшилась на суму від 9 до 4 млн грн. Ці громади є колишніми райцентрами з великою територією, де 50% – це сільське населення, але щільність його незначна.

Загалом лідерами із збільшення розмірів освітньої субвенції стали міські ради і насамперед міста обласного значення, що не мають сільського населення із високою щільністю проживання (завантажити файл).

Громади, в яких цей ресурс суттєво зменшився, – це міські та селищні територіальні громади. Зазвичай це колишні райцентри із значною площею та низькою щільністю проживання сільського населення (завантажити файл).

У своєму листі на обласні державні адміністрації МОН зазначило: «Формування обсягу освітньої субвенції для місцевих бюджетів на 2022 рік здійснено відповідно до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженої постановою КМУ від 27 грудня 2017 року № 1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами» (із змінами), з урахуванням здійсненого перегляду значень коефіцієнтів приведення, включаючи коефіцієнти приведення розрахункової наповнюваності класів».

Слід зазначити, що відповідно до пункту 8 Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою КМУ від 14.01.2015 № 6 (із змінами),  «Місцеві ради (засновники) самостійно здійснюють розподіл освітньої субвенції (включаючи залишки субвенції минулих років) між відповідними закладами та установами освіти для забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам».

А чи добре змінювати правила під час гри? Думаю, відповідь почуємо від громад! Адже оптимізувати заклади в 2022 році теж буде неможливо. Нагадаю, що ст. 32 ЗУ «Про повну загальну середню освіту» зобов’язує територіальні громади за 1 РІК до початку оптимізації розпочати громадські обговорення проєкту рішення ради.Тож знову повторюється ситуація, коли в структурі зведених бюджетів територіальних громад на освіту 90% будуть складати видатки на зарплату, ще 7-8 % – видатки на енергоносії і лише 2-3% будуть спрямовані на бюджети розвитку.

 

Завантажити файл «Обсяг освітньої субвенції на 2022 рік»

 

Завантажити розрахунки

09.12.2021 - 10:27 | Переглядів: 13963
Бюджет на освіту-2022 або зміна правил гри під час гри

Приєднані файли:

Теги:

освіта Сергій Яцковський

Джерело:

DECIDE

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...