Як Мінрегіон співпрацюватиме з партнерами у розвитку місцевого самоврядування – результати спільної зустрічі

9 листопада у Міністерстві розвитку громад та територій України презентували Матрицю спільних результатів співпраці Мінрегіону з партнерами у сфері децентралізації. Документ сформований на основі проекту плану діяльності Уряду до 2024 року в частині реформування місцевого самоврядування.

Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода за результатами онлайн-засідання підгрупи «Децентралізація» секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток».

За його словами, перед Урядом і міністерством стоять три стратегічні цілі в контексті реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади:

  1. Завершити територіальну організацію виконавчої влади та забезпечити децентралізацію на законодавчому рівні;
  2. Розмежувати повноваження, створити належні умови для здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень;
  3. Забезпечити комунікаційну підтримку реформи.

«Для досягнення зазначених цілей ми визначили конкретні задачі і показники результативності та ефективності, якими вимірюватиметься наша спільна з партнерами робота», - сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра, зазначив, що всі міжнародні проєкти і програми, які надають підтримку Мінрегіону, мають час до кінця листопада, щоб вивчити Матрицю та чітко визначитись зі сферами та завданнями, над якими вони працюватимуть спільно з міністерством у подальшому.

Крім того, учасники заходу вирішили переформатувати робочі групи Ради донорів (діяла до 2020 року) у відповідні кластери підгрупи «Децентралізація». Замість 13 робочих груп буде створено 7 кластерів, які відображають потребу міністерства. До складу кластерів входитимуть представники Мінрегіону, інших міністерств, міжнародних проєктів та програм, а також експерти. Вони працюватимуть над реалізацією пріоритетів, визначених проектом середньострокового плану діяльності Уряду до 2024 року в частині реформування місцевого самоврядування.

«Таким чином, ми з нашими партнерами затвердили новий формат роботи на експертному рівні над продовженням і завершенням реформи.  Після усіх узгоджень, Матриця спільних результатів і персональний склад кластерів будуть оприлюднені на порталі «Децентралізація». Також плануємо оприлюднювати проміжні звіти за результатами реалізації Матриці. Впевнений, що усе заплановане вдасться втілити у життя, в тому числі і  завдяки постійній підтримці наших міжнародних партнерів», - сказав В’ячеслав Негода.

В свою чергу, Ешлі Малруні, голова відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні, співголова підгрупи «Децентралізація», зазначила, що міжнародна спільнота вітає досягнення України у сфері розвитку місцевого самоврядування і децентралізації і продовжуватиме підтримувати український Уряд на цьому шляху.

«Щодо презентованої матриці, зазначу, що це важливий крок вперед. Ми вражені досягненнями міністерства і раді бачити у спільній матриці поєднання стратегічних цілей з конкретними результатами», - сказала Ешлі Малруні.

Також під час онлайн-засідання, на прохання міжнародних партнерів, Віталій Безгін, народний депутат України і голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, презентував напрацювання стосовно проекту Закону України  про  внесення  змін  до  Закону  України  «Про місцеві  державні адміністрації та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» №4298.

Дізнатися більше про цей законопроєкт можна за посиланням.

09.11.2021 - 18:05 | Переглядів: 3493
Як Мінрегіон співпрацюватиме з партнерами у розвитку місцевого самоврядування – результати спільної зустрічі

Теги:

міжнародна підтримка В'ячеслав Негода Віталій Безгін

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...