Кілька акцентів інформаційної сесії з В’ячеславом Негодою щодо функціонування інституту старост

 

Відбулася інформаційна сесія програми U-LEAD з Європою щодо функціонування інституту старост за участі заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди. Заходу передував навчальний курс для старост від програми U-LEAD з Європою, який тривав з вересня по листопад і залучив близько 300 учасників. Сьогодні ж старости мали змогу отримати відповіді на актуальні питання та обговорити бачення розвитку цього інституту в системі місцевого самоврядування.

За словами В’ячеслава Негоди, з усіх Європейських країн посада старости в місцевому самоврядуванні у такому форматі існує тільки в Україні.

«Староста – виключно наш український «винахід», який з початку 2015 року встиг видозмінитися. Разом з тим, його роль для розвитку місцевого самоврядування в Україні, в умовах його реформування, дуже велика. Староста – важлива з’єднуюча ланка старостинського округу, де багато населених пунктів, з центральною садибою територіальної громади, організує виконання рішень ради і виконкому. Староста – той, хто покликаний об’єднувати жителів старостинського округу довкола спільних інтересів і той, хто представляє ці інтереси в центральній садибі. Зрештою, староста – не просто посадова особа, а, одночасно, місцевий лідер, який веде за собою. Такі люди дуже потрібні громадам», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Він наголосив, що Мінрегіон продовжує роботу над становленням цього інституту місцевого самоврядування і закликав старост долучатися і брати активну участь у цьому процесі.

«Будемо максимально розвивати цей інститут, підтримувати його. Але і від вас, шановні старости, багато чого залежить. Зараз ви працюєте в рамках тих законодавчих змін, які набули чинності першого серпня. Думаю, до чергових місцевих виборів достатньо часу, щоб на практиці краще зрозуміти потреби для удосконалення інституту старост. Пропоную спільно попрацювати в майбутньому над необхідним законодавством», - додав заступник Міністра.

Чимало уваги старости приділили питанням участі у формуванні бюджету громади і справедливого розподілу коштів серед старостинських округів. У відповідь В’ячеслав Негода зосередив увагу на можливості при складанні бюджету громади чітко прописувати у фінансовому документі статті фінансування та розвитку кожного старостинського округу.

«Ви можете спільно з депутатами і головою обговорити це питання. Наявність у бюджеті громади статті, в якій відображено проекти, програми та обсяг фінансування саме вашого старостинського округу, нівелює якісь підозри і аргументує, куди і на які потреби передбачені кошти. Зрозуміло, що кошти і так спрямовуються на старостинські округи – десь ремонтують школу, десь будують амбулаторію… Але в загальних статтях чітко не видно, яке ж фінансування того чи іншого старостинського округу. Якщо є потреба, Мінрегіон може підготувати відповідні рекомендації», - відповів В’ячеслав Негода.

Серед запитань – чи потрібно змінювати старостинський округ, якщо за певний час на його території кількість населення стала меншою, ніж це визначено законом? Відповідь: законодавчих підстав для зміни старостинського округу на підставі зменшення кількості населення, яке проживає на його території, немає.

Заступник Міністра підтримав ідею, подану старостами, щодо ініціювання конкурсу проектів серед старостинських округів. Він запропонував обговорити на наступній спільній зустрічі умови і деталі такого конкурсу.

Більше питань та відповідей щодо функціонування інституту старост – у наступному матеріалі порталу «Децентралізація».

Теги:

староста В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...