Громади чекають чітких правил вирішення питань адміністративно-територіального устрою – результати обговорення законопроекту №4664

У законопроекті №4664 запропонована модель, яка дозволяє в межах чинної Конституції навести лад у процедурах вирішення питань адміністративно-територіального устрою (АТУ) країни, надати органам місцевого самоврядування певні орієнтири і зменшити рівень політизації питань АТУ.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу «Адміністративно-територіальний устрій: нові реалії та нові правила», організованого Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Мінрегіоном.

«У цьому законопроекті ми закладаємо усе, що, на нашу думку, можливо зробити зараз, до внесення змін до Конституції. Це дозволить впорядкувати основні процедури вирішення питань адміністративно-територіального устрою, привести законодавство у відповідність до сучасних умов, у тому числі - скасувати нарешті досі чинний Указ Президії Верховної Ради УРСР від 12 березня 1981 р. №1654-Х "Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР". Але, звичайно, без змін до Основного закону, усі питання вирішити не вдасться», - сказав В’ячеслав Негода.

За словами заступника міністра, найскладнішим питанням законопроекту є визначення базової адміністративно-територіальної одиниці. Неоднозначне тлумачення системи адміністративно-територіального устрою в Конституції України, вимагає додаткового правового аналізу щодо можливості запровадження поняття "громада".

Водночас законопроект унормовує такі процедури:

  • визначення адміністративних центрів та затвердження територій громад;
  • віднесення населених пунктів до категорії міст, віднесення сіл до категорії селищ;
  • утворення, ліквідація, встановлення (зміна) меж районів, визначення та зміна їх адміністративних центрів, встановлення, зміна меж населених пунктів;
  •  найменування, перейменування адмінтеродиниць;
  • тощо.

 ПРЕЗЕНТАЦІЯ МІНРЕГІОНУ

Більшість учасників заходу – народні депутати, експерти, представники органів місцевого самоврядування та їхніх асоціацій - погодилися, що законопроект про вирішення питань адміністративно-територіального устрою дійсно треба приймати, не чекаючи змін до Конституції. При цьому думки щодо окремих положень презентованої редакції законопроекту розійшлися. Зокрема позиції різнилися щодо суб’єктів повноважень у вирішенні питань АТУ, складності процедур тощо.

Частина учасників круглого столу висловлювали пропозиції про необхідність прийняття спочатку змін до Конституції, на думку інших - законопроект варто приймати у першому читанні і вирішувати усі розбіжності до другого читання.


Круглий стіл відбувся за сприяння і підтримки Проекту (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла») та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

 

 

20.09.2021 - 18:10 | Переглядів: 4657
Громади чекають чітких правил вирішення питань адміністративно-територіального устрою – результати обговорення законопроекту №4664

Приєднані зображення:

Приєднані файли:

Теги:

Засади АТУ АТУ В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...