Як у Сосниці безкоштовний велопрокат організували

 

Систему спільного використання велосипедів, що дозволяє безкоштовно взяти двоколісний транспорт на одній з автоматизованих станцій, а після поїздки повернути велосипед у будь-який пункт прокату, запустили у Сосницькій територіальній громаді на початку квітня. Селищний голова Анд­рій Портний говорить, що проєкт надзвичайно важливий, адже це певний імідж їхньої громади: проєвропейської, екосвідомої, де розвивають велоінфраструктуру. І найголовніше – пропонують послугу громадського транспорту безоплатно, все засновано на довірі до людей.


– На Чернігівщині це справжнє ноу-хау, адже про подібне, коли можна будь-кому скористатися громадськими велосипедами зовсім безкоштовно, я не чув. І, можливо, в Україні наша громада – єдина у цьому плані. Проєкт – унікальний! Це наша фішка, ще одна можливість заявити про себе на всю країну, – відзначає Андрій Портний, якого Сосницька громада переобрала головою на новий термін.

Очільник розповідає, що ще до старту соціального велосипедного проєкту його активно обговорювали жителі. Дехто сприймав негативно, бо вважає, що бюджетні кошти (громада виділила 56 тисяч гривень, все інше – 390 тисяч гривень – надав Польський Фонд міжнародної солідарності) можна було спрямувати на щось потрібніше. Більшість місцевих жителів, згідно з відгуками, вважає проєкт так званого байкшерингу, тобто сервісу прокату  велосипедів, корисним, потрібним і на часі.

За словами пана Андрія, в рамках реалізації було створено чотири велосипедні стоянки з безкоштовним прокатом велосипедів та чотири міні веломайстерні.

Усього велопарк налічує 25 сучасних багатошвидкісних міських велосипедів фірми Ardis українського виробництва, які зможе взяти для прогулянки кожен охочий. Врахували побажання жителів громади і придбали також дитячі крісла. Один велосипед обійшовся приблизно у 7 тисяч гривень.

– Окрім того, на критих велозупинках передбачені камери відеоспостереження, працює система GPS-відслідковування велосипедів та у вечірній час станції підсвічуються. Вся ця мережа підживлюється від сонячних батарей, – продовжує голова громади.

Андрій Портний зазначив, що велозупинки розмістили в місцях найбільшого потоку людей, а саме – біля лікарні, на «Кругу», біля центрального стадіону і в центрі Сосниці, неподалік продуктового магазину на перехресті вулиць Освіти і Виноградського.

Авторки проєкту – колишня секретар селищної ради, а нині керівниця управління надання адміністративних та соціальних послуг Світлана Пастушенко та очільниця Центру надання соціальних послуг Тетяна Сіра, – говорить пан Андрій. – За задумом, скористатися прокатним велосипедом можна так: клієнт приходить до будь-якої зупинки, просто бере велосипед, який йому сподобався, і катається. Реєстрації користувачів немає, все фіксують відеокамери, а також ще однин запобіжник – GPS-трекер, який відслідковує місцезнаходження двоколісного в реальному часі.

Велосипед потрібно повертати на одну з будь-яких зупинок. Якщо хтось з якихось причин залишить велотранспорт в іншому місці, то відповідальний за проєкт працівник відстежить його місцезнаходження по GPS та поверне на зупинку.

Кататися на велосипеді можна тільки в межах Сосниці, якщо користувач захоче виїхати на ньому за межі селища, GPS-трекер надішле сигнал SOS на смартфон відповідальній особі. Виняток з правил – офіційні велоекскурсії.

– Ми розраховували, що це буде більше для сільських людей, які приїздять автобусом у Сосницю у справах. Але я спостерігаю, що й чимало користується сосничан, які не мають велосипедів, або вони у несправному стані. Всі громадські велосипеди, слава Богу, на місці, – відзначає Андрій Портний і згадує випадок, що стався у перші дні діяльності проєкту: – Зазвичай підлітки енергійні, не вчитуються в інструкції, тож сіли – і поїхали кататися за межі Сосниці. Звичайно, що спрацював GPS-трекер, який надіслав сигнал SOS. Юних велосипедистів у зворотному напрямку вже супроводжувало поліцейське авто. Нікого за це не покарали, а ось роз’яснювальну бесіду провели. Всі ми розуміємо, що поки триває етап, коли потрібно пояснювати, розказувати…

А раптом велосипед зламався, що тоді? Якщо це трапилося під час експлуатації в результаті зносу комплектуючих, несправність усуває громада. Ремонтує спеціально закріплена людина з Центру надання соціальних послуг, куди й передали усе майно в рамках проєкту.

Якщо ж велосипед пошкодили навмисно, клієнт має відшкодувати витрати на ремонт за власний рахунок у повному обсязі.

– Ми вже мали певні питання з експлуатацією техніки, десь педалі зламалися, колесо прокололи… Але це очікувано, – каже голова громади. – До речі, у чотирьох веломайстернях для самообслуговування люди можуть ремонтувати власні велосипеди, підкачати шини, підкрутити гайки... Увесь інструмент у вільному доступі, закріплений на спеціальний трос.

 

 

Принагідно зазначимо, пару років тому Сосницька територіальна громада у рамках соціального проєкту за підтримки польських донорів придбала автомобіль Renault для терцентру селищної ради. Закупівля потрібного транспорту обійшлася в понад 427 тисяч гривень, з них майже 413 тисяч – дотаційні кошти, близько 15 тисяч гривень – співфінансування з місцевого бюджету.

Завдяки цій машині на сім повнорозмірних місць, команда ЦНСП виїздить у села громади, аби на місці люди змогли отримали медичну допомогу, соціальні послуги з ремонту взуття та одягу, зробити нову зачіску.

А щодо соціального проєкту – спільного використання велосипедів, то на нього в громаді теж покладають велику надію і вірять, що люди берегтимуть громадські байки.

– Я впевнений, що громадський велотранспорт у нас приживеться, адже наші люди – найкращі та порядні, – вважає голова Сосницької громади Андрій Портний.

 

Авторка: Лариса Галета, газета «Деснянка»

Фото Сосницької селищної ради та ЦНСП

Теги:

Лариса Галета

Область:

Чернігівська область

Громади:

Сосницька територіальна громада

Джерело:

ДЕСНЯНКА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...

16 вересня 2024