Комітет Верховної Ради запроваджує інноваційний інструмент консультацій з органами місцевого самоврядування

14 липня на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування було оголошено про початок пілотного впровадження нового інструменту для консультацій з органами місцевого самоврядування при підготовці законодавчих рішень – електронної платформи «Консультації з органами місцевого самоврядування (КОМС)».

Консультації з органами місцевого самоврядування при прийнятті рішень, які стосуються його інтересів, - це одна з норм Європейської Хартії місцевого самоврядування. 

Однак існує багато форм, в яких такі консультації можуть проводитись. Платформа КОМС передбачає використання для таких консультацій сучасних ІТ-рішень.

Платформа КОМС – це перш за все можливість оперативних онлайн-опитувань думки представників місцевого самоврядування з приводу тих чи інших законопроектів, які викликають дискусії. При цьому участь в опитуванні зареєстровані представники ОМС (а на пілотному  - це наразі міські/селищні/ сільські голови) зможуть брати і на самій платформі, і через чат-бот.

Опитуванням буде передувати фахове обговорення таких дискусійних питань, в якому голови громад зможуть брати участь разом з депутатами-членами Комітету, представниками Мінрегіону, всеукраїнських Асоціацій ОМС, експертів. Для таких фахових дискусій на платформі створений форум, і – що важливо – представники ОМС зможуть тут не тільки обговорювати винесені на опитування питання, а й ініціювати обговорення тем, які вони вважають важливими для врахування в роботі Комітету.

Саме на цьому акцентував увагу народний депутат Віталій Безгін, якого Комітет уповноважив координувати роботу Платформи КОМС, зазначивши, що ця платформа дозволить не тільки опитувати думку представників громад, але й оперативно збирати актуальну їх проблематику. «Це дозволить нам швидше реагувати на ті проблеми і виклики, які постають перед громадами», - сказав він.  

Платформа КОМС розроблена в рамках співпраці Комітету з Швейцарсько-українською програмою «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP) ІІ фаза», що фінансується Швейцарською Конфедерацією.

Презентуючи платформу, старша координаторка програм Посольства Швейцарії в Україні Ілона Постемська зазначила: «Ми раді сприяти подальшій підтримці децентралізації і впровадження інструментів електронної демократії в Україні – а у цій платформі ці два наших пріоритети поєднались».

Наразі платформа КОМС запроваджується в пілотному режимі. Невдовзі наш портал представить більш детальну інформацію про неї і запросить міських/селищних/сільських голів до реєстрації на платформі та до участі в перших опитуваннях.

 

Приєднані зображення:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...