У Новосанжарській громаді збудували Дія Центр за шведським проєктом

18 червня відбулося урочисте відкриття новозбудованого Дія Центру (ЦНАП) у Нових Санжарах Полтавської області. Комплексну підтримку у створенні системи надання адміністративних послуг громаді надала Програма ЄС «U-LEAD з Європою». Привітати громаду з відкриттям завітали Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації України, Сергій Шаршов, генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування Міністерства розвитку громад та територій України та Сусанна Делланс, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida.

«Доступ до державних сервісів у сучасному, цифровому та прозорому форматі є вирішальним для якості життя та привабливості громад. Тому я пишаюся тим, що за підтримки програми U-LEAD, яка фінансується ЄС, у Новосанжарській громаді відкрився новозбудований Центр надання адміністративних послуг, а також два територіальні підрозділи та два віддалених робочих місця адміністраторів. Наявність ефективної системи надання державних послуг у громадах не лише полегшує життя мешканців, але й зміцнює довіру до місцевої влади та створює позитивне середовище для міцної місцевої демократії, розширення можливостей та благополуччя жителів», – підкреслив Ксав’є Камю, керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Належне управління та верховенство права» Представництва ЄС в Україні.

Вартість інвестицій Програми ЄС «U-LEAD з Європою» у створення ЦНАП з двома територіальними підрозділами та двома віддаленими робочими місцями адміністраторів становить понад 227 000 євро. Додатково до цього громада отримала комплексну інституційну допомогу від експертів Програми, а також навчання фахівців з адмінпослуг.

«Дія Центри — це ЦНАПи нової формації, в яких запроваджені єдині стандарти щодо якості надання послуг — зручно, швидко, просто та людяно. Саме це об’єднує адміністраторів із різних куточків України й відгукується у відвідувачів, які задоволені рівнем обслуговування. Радію, що сьогодні ми запускаємо вже другий Дія Центр у Нових Санжарах, який забезпечить 22 тисячі мешканців доступом до сучасного державного сервісу», — зазначила заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

За підтримки Програми 19 робочих місць оснащено меблями, технікою, програмним забезпеченням, інформаційною системою «Вулик»: 11 місць основного офісу ЦНАП, по три робочих місця на територіальних підрозділах у с. Руденківка та с. Мала Перещепинa та віддалені робочі місця у с. Великий Кобелячок та с. Старі Санжари. У Центрі працює електронна черга та передбачене місце для паспортної станції, яку громада планує придбати з місцевого бюджету. Новосанжарський ЦНАП надаватиме 165 послуг, на терпідрозділах та віддалених робочих місцях будуть надаватися більше 120 адміністративних послуг. Три місця для отримання відвідувачами електронних послуг через портал «Дія» та для навчання комп’ютерній грамотності облаштовані для мешканців у Центрі та на двох терпідрозділах.

«Ключовим завданням децентралізації є формування спроможних громад, які забезпечують надання мешканцям доступних і якісних послуг. Створення у громаді Центру Дія – це показник правильного вектору зусиль місцевої влади на шляху до стійкого розвитку та зростання рівня спроможності. Від Міністерства розвитку громад та територій України вітаємо Новосанжарську громаду зі створенням належної системи надання адміністративних послуг та бажаємо продовжувати обраний шлях розвитку», – наголосив Сергій Шаршов, генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України.

Проєкт Дія Центру розроблений провідним шведським архітектурним бюро Claesson Koivisto Rune й адаптований для громади українськими та шведськими експертами. У будівлі передбачені умови для доступності для всіх мешканців: її обладнано пандусом, сповивальним столиком та дитячим куточком. При будівництві використовувались екологічні матеріали та рішення: енергоефективні віконні системи, утеплення стін і стелі, система поверхневого опалення «теплі підлоги», централізована система вентиляції з рекуперацією тепла, повітряний тепловий насос. Вжиті заходи енергоефективності будівлі дозволять отримати сертифікат не нижче класу B та допоможуть громаді заощаджувати кошти. Структурна простота й логіка розташувань приміщень Дія Центру в майбутньому може бути легко адаптована під інші завдання в залежності від соціального запиту та вимог часу.

«Ми дуже раді, що нам вдалося реалізувати такий комплексний проєкт по покращенню доступу мешканців Новосанжарської громади до послуг від держави, залучивши шведський досвід. Сподіваємося, що новостворений Центр буде ефективно розвиватися та стане осередком європейських цінностей у громаді, а мережа точок доступу до послуг забезпечить мешканців справді якісними та комфортними послугами поруч з домом», – зазначила Сусанна Делланс, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida.

«Завдяки співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою» ми пройшли великий шлях по створенню системи надання адміністративних послуг та появі у громаді новенького Центру. Я дуже вдячний нашим європейським партнерам за постійну підтримку та дороговказ. Тепер наші мешканці будуть отримувати послуги у належних умовах, відповідно до кращих європейських стандартів», - наголосив Геннадій Супрун, голова Новосанжарської громади.

Усі фахівці з надання адміністративних послуг та актив громади пройшли навчання за 5-модульною тренінговою Програмою, яка включає тематики надання адміністративних послуг, роботи з клієнтами, ділової етики, гендерних питань та інших важливих аспектів, з якими щодня працює персонал належного ЦНАП.

Приєднані зображення:

Теги:

адміністративні послуги

Область:

Полтавська область

Громади:

Новосанжарська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...