Чи варто чекати нової редакції закону про місцеве самоврядування: на Івано-Франківщині відбувся відкритий діалог про децентралізацію

 

Проект нової редакції закону про місцеве самоврядування, що розробляв Мінрегіон спільно з експертами в межах чинної Конституції, вже готовий. Але як окремий законопроект він реєструватися не буде. Ці зміни ляжуть в основу ініційованого Президентом Муніципального кодексу, який узгоджуватиметься з майбутніми змінами до Конституції в частині децентралізації.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час відкритого діалогу щодо становлення територіальних громад Івано-Франківської області в контексті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який відбувся сьогодні селі Космач на Івано-Франківщині.

«Усі ж поточні питання, неузгодженості і неточності, які зараз заважають ефективно працювати органам місцевого самоврядування, ми зібрали в один пакет змін до податкового та бюджетного законодавства, змін, що стосуватимуться освітніх, соціальних та інших послуг, і найближчим часом зареєструємо відповідний законопроект», - повідомив В’ячеслав Негода.

Він також нагадав, що на другому читанні в Парламенті знаходить законопроект №4298 про місцеві державні адміністрації, що впорядковує діяльність МДА, які мають бути партнерами для органів місцевого самоврядування, а не начальниками чи контролерами.

«Зараз законодавство і Конституція дозволяють МДА не лише забезпечувати законність на територіях, а й контролювати ефективність виконання громадами делегованих повноважень. При цьому чітких процедур нагляду і контролю немає. Ми ж усі зацікавлені у тому, щоб у доцільність рішень громад не втручався ніхто. А от перевіряти ці рішення на законність держава таки має і для цього ми разом повинні створити чіткий, справедливий і зрозумілий для усіх механізм, який і закладений у законопроекті №4298. В подальшому, після змін до Конституції, ми передбачаємо створення інституту префектів, який, наголошу, допомагатиме громадам не порушувати закон, а не «кошмаритиме» їх, як подекуди говорять», - зазначив В’ячеслав Негода. 

Заступник Міністра також розповів про портал спроможності громад, який дасть можливість бачити проблеми в громадах, швидко реагувати на них, знаходити причини і допомагати громадам.

 

На тему: Кожна громада матиме змогу об’єктивно оцінити результати своєї роботи

 

Партнер відкритих діалогів, які розпочало міністерство в регіонах, - Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Учасники заходів обговорюють питання індикаторів визначення спроможності територіальних громад; шляхи зміцнення їх фінансової спроможності; ефективність управління ресурсами громад у контексті законодавчих новел (презентація); якісні публічні послуги для населення та інші.

04.06.2021 - 12:14 | Переглядів: 5356

Приєднані зображення:

Приєднані файли:

Теги:

В'ячеслав Негода створення спроможних громад

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Микола Тітов, експерт УАРОР
07.06.2021 - 15:13
Муніципальний кодекс - це добре! Але ж законодовчо та конституційно відсутні муніципалітети. Обгрунтування доцільності запровадження муніціпалітетів див. Журнал "Право України" №3 2019 р. М. Тітов "Визначення правових дефініцій, як ключ до успішного продовження реформи з децентралізації влади в Україні"
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...