Становлення територіальних громад – Мінрегіон розпочав серію відкритих діалогів в регіонах

 

З початку 2021 року вперше територіальні громади в усій країні стали рівними за статусом: отримали однакові повноваження та перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Разом з тим, збільшилася і відповідальність громад перед жителями та перед законом. Наступне завдання реформи - забезпечити розвиток і ефективне функціонування усіх громад. Значної підтримки потребують ті громади, які почали працювати в нових умовах лише з січня поточного року, а це - близько половини з 1469 створених в Україні громад.

Для комунікації з ними Мінрегіон розпочав серію відкритих діалогів про становлення територіальних громад в регіонах. Перший такий захід проходить сьогодні у Вишгороді для громад Київщини. Партнер заходу – Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

На порядку денному - основні індикатори визначення спроможності територіальних громад; шляхи зміцнення їх фінансової спроможності; ефективність управління ресурсами громад у контексті законодавчих новел; якісні публічні послуги для населення та інші.

«Ми намагаємося більше говорити з новоствореними громадами, бо розуміємо, як їм непросто одразу показувати результати, приймати оперативні і ефективні рішення. Вони потребують підтримки Уряду, експертів, колег. Вважаємо, що для них важливо мати чіткі орієнтири, параметри ефективності, на які вони зможуть орієнтуватися у своєму розвитку. Для цього ми запустили портал спроможності громад, де вже є перші 15 показників ефективності. Для чого вони і як їх використовувати, ми сьогодні і говоритимемо. Наголошу лише, що ці індикатори потрібні не для того, щоб оцінювати чи порівнювати громади, а щоб місцеві голови і депутати могли побачити свою громаду в загальній картині по країні чи області. Це дасть їм можливість більш об’єктивно сприймати результати своєї діяльності, робити висновки і, за потреби, коригувати свої стратегії, плани, бюджети, спираючись на дані», - сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій.

 

 

Також, за його словами, важливо, щоб в нових умовах місцеві державні адміністрації і громади вибудували правильні стосунки. «Між вами не має бути конкуренції ні політичної, ні управлінської. Має бути взаємодія, спрямована на поліпшення якості послуг в громадах, розвиток територій, додержання законності», - звернувся В’ячеслав Негода до присутніх на заході голів громад та представників місцевих державних адміністрацій.

Цю думку підтримав і голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін: «Головне, до чого ми спільно з громадами маємо наблизитися в ході децентралізації – це підвищення якості і доступності для людей соціальних та адміністративних послуг, створення інвестиційної привабливості громад. На Київщині власні доходи громад з року в рік зростають. Так само збільшується і підтримка громад з обласного бюджету. Отже маємо разом ефективно використати надані реформою можливості».

 

 

Вже завтра, 21 травня, відкритий діалог щодо становлення територіальних громад відбудеться у Житомирській області.

25 травня на Миколаївщині відбудеться форум з питань децентралізації за участі представників місцевого самоврядування області, Мінрегіону, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Теги:

створення спроможних громад оцінка ефективності громад В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...

07 липня 2024

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у Білгород-Дністровській громаді працюють зі шкільними укриттями

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Перший шок минув. Тож у перше літо після початку повномасштабного вторгнення...

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...