Верховна Рада прийняла законопроект 3651-д в цілому

17 листопада 2020 року Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

За це рішення проголосували 301 народний депутат.

Законопроект дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад і районів. Він врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а також дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах.

Як повідомлялося, цей законопроект треба було прийняти до того, як після місцевих виборів набудуть повноважень нові органи місцевого самоврядування. Для функціонування місцевої влади в новому адміністративно-територіальному устрої цей законопроект має створити умови, які гарантують стабільність правових та інших відносин, забезпечують безперервність реалізації завдань і повноважень як державної влади на місцях, так і місцевого самоврядування.

У першому читанні законопроект №3651-д Верховна Рада прийняла 3 листопада 2020 року.  

Більше про зміни до законодавства, необхідні для продовження децентралізації, читайте ТУТ.

 

17.11.2020 - 15:46 | Переглядів: 100798
Верховна Рада прийняла законопроект 3651-д в цілому

Теги:

законодавче забезпечення законопроекти обговорення

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Сергій
19.11.2020 - 23:52
Цей закон врегульовує низку питань щодо новостворених ОТГ. Але при цьому немає прямого і зрозумілого визначення відносно ОТГ, яке вже було створено раніше, а саме чи воно входить за колом осіб у правове «поле» цього нормативно - правового акту. Якщо питання більш звузити, конкретизувати то воно буде наступним. Діюче ОТГ у яке входить п’ять населених пунктів з адміністративним центром у визначеному раніше селі і які вже проходили процедуру об’єднання, після проведення місцевих виборів 25.10.2020 у відповідності до Розпорядження КМУ «Про затвердження перспективного плану формування територій громад» збільшила свої адміністративні межі на ще два села, які мали свої сільради та які приєдналися до існуючого ОТГ. При цьому район де розташована ОТГ не ліквідується. Чи розповсюджуються вимоги закону (законопроект 3651-д ) на вищезазначену ОТГ.
Відповісти
Default image
Світлана
20.11.2020 - 13:33
Прийнятим законопроектом 3651-д встановлено, що "Під час реорганізації районних державних адміністрацій у зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України переведення державного службовця на посаду служби в органах місцевого самоврядування здійснюється без обов’язкового проведення конкурсу, за умови відповідності його професійної компетентності кваліфікаційним вимогам до відповідної посади". Враховуючи дану норму державні службовці РДА мають право на прийняття на посади до органів ОМС без конкурсу. Але у зв'язку зі зміною повноважень ОМС, їх розширенням будуть змінюватися структури ОМС, створюватися відділи. Призначення на вищу посаду, зокрема керівником відділу спеціаліста ОМС, який має досвід, тривалий час працює в органі і не мав можливості підвищення в зв'язку з відсутністю посади вищого рівня, можливе лише на підставі конкурсу, а з РДА - без конкурсу. Тобто працівники ОМС позбавлені права просування по службі? Навіщо проводити конкурси, якщо можна призначити без конкурсу. Адже новий голова ОМС не знає професійних здібностей працюючих спеціалістів ОМС. Крім того, краще скоротити спеціалістів сільських рад, що приєднуються і прийняти спеціалістів з РДА. Чи це положення стосується лише тих РДА, що припиняються в зв'язку з об'єднанням? Чи розповсюджується дана норма на держслужбовців РДА в районному центрі? Чи можливе у зв'язку з цим призначення на вищі посади без конкурсу спеціалістів ОМС за умови відповідності їх професійної компетентності кваліфікаційним вимогам до відповідної посади. Чи розповсюджується дана норма на спеціалістів районних рад, що реорганізовуються у зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої?
Відповісти
Profilepic
Сергей Кириченко
21.11.2020 - 02:44
Коли ж ми отримаємо відповіді. Чи усі на міжнародних зустрічах. Цікаво, міжнародні донори цікавлятся роботою «Децентралізації».
Відповісти
Default image
Світлана
27.11.2020 - 20:02
Цікаво, коли планується КМУ прийняти НПА та врегулювати питання збільшення розміру адмінзбору. ЦНАП повинні фінанасово утримувати себе. Важливе питання, щодо збільшення посадових окладів працівників ЦНАП, адже 5300 грн. невиправдано низький оклад
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...