Дайджест децентралізації на ТК РАДА: Громади - це не тільки про посади, громада - це про якість управління, про якість надання послуг

У 138-му випуску програми «Децентралізація. Дайджест новин», створеної за сприяння Швейцарсько-українського проекту DESPRO: Кабінет Міністрів України затвердив перспективні плани формування територій громад всіх областей, які охоплюють 100% їх території. Це вагомий крок в контексті реалізації реформи місцевого самоврядування. Однак не всі цим задоволені і звучать нарікання, що у нових перспективних планах ліквідовано 120 об’єднаних громад, які були створені у попередні роки реформи.

«Кабінет міністрів прийняв революційне рішення. Тепер країна має модель адміністративно-територіального устрою, за якої пройдуть місцеві вибори 25 жовтня 2020 року. Вона передбачає створення 1460 спроможних громад, де і пройдуть  вибори», - говорить Іван Лукеря, радним Міністра розвитку громад і територій.

Іван Лукеря також наголосив, що було багато обговорень зі створення громад, і в цих дискусіх важко було знайти максимальної згоди і задоволення інтересів всіх. Але виходили з того, що громади мають бути спроможними і має бути досягнутий баланс між спроможністю місцевого самоврядування, між  інтересами місцевого самоврядування і інтересами держави, методикою і критеріями формування спроможних громад. «Зрештою, громада - це не тільки про посади, громада - це про якість управління, про якість надання послуг після місцевих виборів», - сказав Іван Лукеря.

Щодо поширюваної інформації про ліквідацію громад, то радник міністра наполягає, що майже всі громади, які були створені за законом про добровільне об’єднання громад,  за новими перспективними планами збережені або розширені, і їх більше 850. Тільки декілька громад де значно змінилася конфігурація, але із більшістю із них після проведених консультацій вдалося досягти згоди. І тільки по невеличкій кількості громад було прийняте вимушене рішення по приєднанню до більш спроможних громад чи великих міст.

«Процес розробки перспективних планів був максимально інклюзивним, широким і публічним», - наполягає Іван Лукеря. Він зазначає, що ОДА залучали до обговорення місцеве самоврядування та проводили консультації на місцях, на центральному рівні в міністерстві та парламентському комітеті було проведено більше 60 публічних обговорень, де брали участь лідери громад, асоціації, місцеве самоврядування, де критерієм для створення громад був критерій спроможності. 

 

 


Довідка

Телевізійна програма «Децентралізація. Дайджест новин» створена за сприяння Швейцарсько-українського проекту «DESPRO» та виходить на телеканалі «Рада» з 2017 року.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...

05 липня 2024

Якісні державні послуги для кожного: шість громад отримали мобільні ЦНАПи

Якісні державні послуги для кожного: шість...

Європейський Союз та Програма розвитку ООН в Україні в партнерстві з Мінцифрою передали ще для шести громад...

05 липня 2024

Реформу профільної середньої освіти обговорили громади Миколаївщини

Реформу профільної середньої освіти обговорили...

У Миколаївській області 28 червня відбулося громадське обговорення цілей реформи профільної середньої освіти. З...