Укрупнення районів не може завадити збереженню самобутності громад чи погіршити розвиток їх культури та традицій. В Мінрегіоні відбулася зустріч з Послом Болгарії

Реформа місцевого самоврядування та  територіальної організації влади у тому форматі, в якому вона проходить в Україні, є однією з найуспішніших реформ в Європі за останні роки. Так її оцінюють представники європейських країн та інституцій, які в свій час теж проводили таку реформу і які надавали експерту допомогу Україні у формуванні законодавчої основи змін у системі управління територіями, але  ніхто з цих країн не диктував своїх умов. Тому що всі розуміють, що кожна країна має свої особливості, і те, що підходило одній країні, не обов’язково буде ефективним в іншій країні.

Про це йшла мова під час зустрічі заступника Міністра розвитку громад та територій В'ячеслава Негоди з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Болгарія в Україні Костадіном Коджабашевим.  В зустрічі також взяли участь Повноважний міністр Посольства Республіки Болгарія в Україні Стояна Русінова, народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, народний депутат України, член Комітету Тетяна Плачкова, радник, Міністерство закордонних справ України Емір Рустанов.

Болгарська сторона висловила зацікавленість у збереженні цілісності Болградського району Одеської області після завершення адміністративно-територіальної реформи.

Українська сторона поінформувала, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні базується на Європейській Хартії місцевого самоврядування, яку ратифікувала Україна в 1997 році. Вся законодавча основа  реформи на проектній стадії  направляється на експертизу до Ради Європи.

Також було поінформовано, що метою реформи є максимальне наближення всіх послуг до людей, тому більшість владних повноважень і фінансових ресурсів передається на рівень спроможних громад, щоб саме громади будували свій шлях розвитку. Така зміна управління територіями вимагає і переформатування субрегіонального рівня адмінтерустрою держави. Адже районні ради та районні державні адміністрації  в межах нині існуючих районів залишаються фактично без повноважень. Українська сторона зауважила, що районний рівень є штучним утворенням. Його існування продиктоване потребами організації державної влади на місцях. То ж майбутнє переформатування районів не вплине на якість життя людей в громадах, і ніяк не може завадити збереженню їх самобутності чи погіршити розвиток їх культури та традицій. Навпаки, реформа надає громадам більше можливостей для розвитку всіх сфер.

Бачення свого майбутнього, а це 5 спроможних громад, місцеве самоврядування Болградського району запропонувало внести до проекту Перспективного плану формування територій громад Одеської області і обласна державні адміністрація врахувала ці пропозиції.

Після завершення формування спроможних громад, Україна приступить до формування нового субрегіонального рівня, і це питання також будуть обговорювати та узгоджувати з усіма зацікавленими сторонами.

В Мінрегіоні нагадали, що формування адміністративно-територіального устрою є виключно прерогативою держави.

Також Українська сторона звернула увагу Болгарської сторони на неприйнятність поспішних висновків офіційних органів влади інших держав, які базуються на недостовірній інформації опонентів реформи в Україні.

На тему: 

Децентралізація – це можливість для розвитку наших громад, а не загроза, - голови громад Болградського району

Усі тези про «знищення» чи «розривання» Болградського району - маніпуляції, - Віталій Безгін

МЗС обурене спробами втручання Болгарії у внутрішні справи України

22.05.2020 - 18:45 | Переглядів: 10493
Укрупнення районів не може завадити збереженню самобутності громад чи погіршити розвиток їх культури та традицій. В Мінрегіоні відбулася зустріч з Послом Болгарії

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Profilepic
Юрій Ганущак
25.05.2020 - 08:44
Баламутять народ деякі народні депутати. Не так народ, як парламент Болгарії.
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...