Укрупнення районів не може завадити збереженню самобутності громад чи погіршити розвиток їх культури та традицій. В Мінрегіоні відбулася зустріч з Послом Болгарії

Реформа місцевого самоврядування та  територіальної організації влади у тому форматі, в якому вона проходить в Україні, є однією з найуспішніших реформ в Європі за останні роки. Так її оцінюють представники європейських країн та інституцій, які в свій час теж проводили таку реформу і які надавали експерту допомогу Україні у формуванні законодавчої основи змін у системі управління територіями, але  ніхто з цих країн не диктував своїх умов. Тому що всі розуміють, що кожна країна має свої особливості, і те, що підходило одній країні, не обов’язково буде ефективним в іншій країні.

Про це йшла мова під час зустрічі заступника Міністра розвитку громад та територій В'ячеслава Негоди з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Болгарія в Україні Костадіном Коджабашевим.  В зустрічі також взяли участь Повноважний міністр Посольства Республіки Болгарія в Україні Стояна Русінова, народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, народний депутат України, член Комітету Тетяна Плачкова, радник, Міністерство закордонних справ України Емір Рустанов.

Болгарська сторона висловила зацікавленість у збереженні цілісності Болградського району Одеської області після завершення адміністративно-територіальної реформи.

Українська сторона поінформувала, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні базується на Європейській Хартії місцевого самоврядування, яку ратифікувала Україна в 1997 році. Вся законодавча основа  реформи на проектній стадії  направляється на експертизу до Ради Європи.

Також було поінформовано, що метою реформи є максимальне наближення всіх послуг до людей, тому більшість владних повноважень і фінансових ресурсів передається на рівень спроможних громад, щоб саме громади будували свій шлях розвитку. Така зміна управління територіями вимагає і переформатування субрегіонального рівня адмінтерустрою держави. Адже районні ради та районні державні адміністрації  в межах нині існуючих районів залишаються фактично без повноважень. Українська сторона зауважила, що районний рівень є штучним утворенням. Його існування продиктоване потребами організації державної влади на місцях. То ж майбутнє переформатування районів не вплине на якість життя людей в громадах, і ніяк не може завадити збереженню їх самобутності чи погіршити розвиток їх культури та традицій. Навпаки, реформа надає громадам більше можливостей для розвитку всіх сфер.

Бачення свого майбутнього, а це 5 спроможних громад, місцеве самоврядування Болградського району запропонувало внести до проекту Перспективного плану формування територій громад Одеської області і обласна державні адміністрація врахувала ці пропозиції.

Після завершення формування спроможних громад, Україна приступить до формування нового субрегіонального рівня, і це питання також будуть обговорювати та узгоджувати з усіма зацікавленими сторонами.

В Мінрегіоні нагадали, що формування адміністративно-територіального устрою є виключно прерогативою держави.

Також Українська сторона звернула увагу Болгарської сторони на неприйнятність поспішних висновків офіційних органів влади інших держав, які базуються на недостовірній інформації опонентів реформи в Україні.

На тему: 

Децентралізація – це можливість для розвитку наших громад, а не загроза, - голови громад Болградського району

Усі тези про «знищення» чи «розривання» Болградського району - маніпуляції, - Віталій Безгін

МЗС обурене спробами втручання Болгарії у внутрішні справи України

22.05.2020 - 18:45 | Переглядів: 10341
Укрупнення районів не може завадити збереженню самобутності громад чи погіршити розвиток їх культури та традицій. В Мінрегіоні відбулася зустріч з Послом Болгарії

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Profilepic
Юрій Ганущак
25.05.2020 - 08:44
Баламутять народ деякі народні депутати. Не так народ, як парламент Болгарії.
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...