Децентралізація для Криму: український державний проект. Стартувала публічна дискусія щодо адмінтерустрою АР Крим

Міністерство розвитку громад та територій України спільно з парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розпочали підготовку проекту майбутнього адміністративно-територіального устрою АР Крим. Робота ведеться в рамках національної реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і вона стосується усієї, без винятків, території України.

 Сьогодні, 7 травня, відбулася перша тематична публічна дискусія у форматі відеоконференції, до якої залучили представників всіх гілок державної влади, керівництво Меджлісу кримськотатарського народу, громадських організацій та експертів.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, реформування адміністративно-територіального устрою України, як цілісної унітарної держави, передбачає формування нового територіального устрою всіх областей держави і АР Крим.

«Ми наближаємося до затвердження адміністративно-територіального устрою держави як базового, так і субрегіонального рівня. Сьогодні завершили узгоджувальні процедури з центральними органами виконавчої влади, обласними державними адміністраціями та асоціаціями органів місцевого самоврядування проектів перспективних планів формування територій спроможних громад областей. Тому приступаємо до підготовки пропозицій до перспективного плану АР Крим та моделювання майбутніх її районів. Українські громади, які не один рік працюють в нових умовах функціонування системи місцевого самоврядування, своїм прикладом свідчать, що мета, яку ставить перед собою Україна – створити сприятливі умови для розвитку територій і самореалізації кожної людини незалежно від місця її проживання – досяжна. І ми знаємо, що прийде час, і такі ж можливості, які створила Україна для розбудови своїх громад, поширяться на всю її територію – і на Донбас, і на АР Крим», - сказав заступник Міністра.

Він наголосив, що сьогодні відбулася стартова дискусія. Вона започаткувала серію наступних більш широких і предметних обговорень. Так, за словами народного депутата України Віталія Безгіна, який очолює підкомітет з питань адмінтерустрою, вже наступного тижня сформують робочу групу в складі представників Меджлісу, експертного середовища, народних депутатів та інших зацікавлених сторін. Планується спільно підготувати пропозиції до перспективного плану формування територій громад АР Крим та модель адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня. Наголошено, що документи враховуватимуть інтереси корінного населення Криму з обов’язковим фокусом на їх перспективній економічній спроможності.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рафат Чубаров привітав таку ініціативу та висловив готовність Меджлісу делегувати своїх представників у робочу групу.

В’ячеслав Негода наголосив, що новий адміністративно-територіальний устрій базового та субрегіонального рівнів АР Крим уряд та парламент будуть затверджувати разом з адмінтерустроєм всієї України.


Довідка

Відеоконференція відбулася за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

07.05.2020 - 21:38 | Переглядів: 11428
Децентралізація для Криму: український державний проект. Стартувала публічна дискусія щодо адмінтерустрою АР Крим

Приєднані зображення:

Теги:

перспективний план створення спроможних громад В'ячеслав Негода Віталій Безгін

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...