Нові райони: робота над законопроектом триває

«Законопроект про адміністративно-територіальний устрій на субрегіональному (районному) рівні має бути максимально чітким, давати перелік і склад нових районів, але за можливості не зачіпати питань територіальної організації влади на місцях, розмежування повноважень і ресурсів тощо. Ці питання, скоріше за все, потрібно вирішувати паралельно в інших законодавчих актах. Головне завдання зараз - затвердити новий адміністративно-територіальний устрій на базі районів та громад, щоб вже на новій територіальній основі провести місцеві вибори, до який залишилося лише півроку», - таку думку висловив заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції з розгляду пропозицій щодо реформування субрегіонального (районного) рівня адміністративно-територіального устрою України.

«На жаль, ми ще не маємо версії законопроекту про нові райони, яку можна запропонувати для широкого обговорення. Можливо це тому, що ми намагаємося в одному законопроекті вирішити забагато питань – і сформувати адмінтерустрій, і організувати владу на місцях, і розмежувати повноваження та ресурси. Це і ускладнює текст законопроекту, і зменшує шанси на його швидкий і позитивний розгляд в Уряді та Парламенті», - сказав В’ячеслав Негода.

Думки експертів з цього приводу розділилися. На думку частини присутніх на обговоренні, уникнути процедурних, майнових і бюджетних питань, принаймні у перехідних положеннях до законопроекту про нові райони, не вдасться.

Наступного тижня запланована чергова онлайн-конференція, за результатами якої має з’явитися текст законопроекту для широкого обговорення.

Як відомо, 16 квітня 2020 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроект № 2653, який дає повноваження Уряду визначати адміністративні центри та території територіальних громад, а також подавати до Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

Нагадаємо, з 26 березня по 1 квітня 2020 року проходили відеоконференції з питань формування адмінтерустрою субрегіонального рівня усіх областей.


Довідка

Відеоконференції щодо формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня проходять за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

30.04.2020 - 17:59 | Переглядів: 10071
Нові райони: робота над законопроектом триває

Теги:

район В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...