Що роблять ОТГ у Запорізькій області для протидії коронавірусу

Чи готові об’єднані територіальні громади Запорізької області приймати хворих, чи забезпечені лікарі необхідними засобами захисту, як діють органи місцевого самоврядування, щоб запобігти поширенню коронавірусу – в огляді Запорізького регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою”.

Більшість громад вимагають від осіб, які прибули з-за кордону, самоізолюватися та звернутися до сімейних лікарів. Органи місцевого самоврядування інформують жителів про заходи протидії коронавірусу, а також щодня повідомляють статистику захворюваності. В громадах також дезінфікують місця скупчення людей, під'їзди багатоквартирних будинків, тротуари та прибудинкові території. Також проводять рейди для контролю виконання карантинних заходів.

Оріхівська ОТГ. Оріхівська районна лікарня має 20 інфекційних ліжко-місць, 75 додаткових інфекційних ліжко-місць, які можуть бути розгорнуті за потреби, 7 ліжко-місць у відділеннях інтенсивної терапії, 5 апаратів штучної вентиляції легень. У лікарні працюють 4 анестезіологи та 14 лікарів: інфекціоністів, терапевтів, педіатрів.

Жителі, які повернулись із-за кордону, перебувають на самоізоляції. Сімейні лікарі спостерігають за ними дистанційно: спілкуються телефоном, надають поради та рекомендації.

27 березня громада отримала 50 експрес-тестів для діагностики коронавірусу.

Кам’янсько-Дніпровська ОТГ.  У Кам’янсько-Дніпровській центральній районній лікарні говорять про брак найнеобхідніших захисних засобів для лікарів та засобів для дезінфекції. Матеріальну допомогу лікарні надали Кам’янсько-Дніпровська ОТГ (126 тис. грн) і районна адміністрація (115 тис.), проте є проблема з закупівлею, адже всі замовлення обіцяють надійти не раніше середини квітня. 

З такою ж ситуацією стикнулись і в Кам’янсько-Дніпровській ОТГ. «Важко знайти постачальників, у яких є потрібні нам товари. Деякі постачальники, які мають засоби індивідуального захисту та дезінфікуючі засоби, пропонують придбати їх лише за готівку. Окрім цього, процедура виділення коштів, укладання договорів та закупівля необхідних засобів може тривати досить довго, а захистити жителів громади необхідно якомога швидше», - пояснили в громаді.

Тому голова громади Володимир Антоненко за власний кошт придбав необхідні засоби: захисні маски (4000 шт.), дезінфікуючі засоби (16 літрів дезинфікуючої рідини і 300 спреїв для рук (50 мл)), а також гумові рукавички (1100 од.).

Ці засоби захисту отримали:

  • працівники соціальної сфери, які обслуговують літніх людей, людей з інвалідністю, родини з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах тощо,
  • працівники комунальних підприємств;
  • співробітники, які забезпечують роботу міської ради в умовах карантину.

Засоби індивідуального захисту та дезінфікуючі засоби також отримали настоятелі храмів.

Приморська ОТГ. Для лікарень закупили маски, рукавички, бахіли, шапочки та окуляри для медпрацівників за кошти громади і району. Наявні 4 апарати штучної вентиляції легень.

Волонтери зібрали кошти і шиють маски для відвідувачів лікарні, пенсіонерів. "Бізнес відгукнувся на пропозицію допомогти в закупівлі деззасобів – були і такі, що самі телефонували з пропозицією допомоги, - розповідає голова громади Олена Божкова. - А на днях до мене прийшла жінка з пропозицією допомогти готувати обіди для одиноких людей, що перебувають в ізоляції. Тому звернулись по допомогу з продуктами, а соціальні працівники доставлять ці обіди за адресами”.

Широківська ОТГ. За кошти благодійників придбали 40 експрес-тестів на коронавірус і ще 10 ізоляційних костюми для медичних працівників.

Введена послуга “Соціальне таксі" готове перевозити не лише осіб з порушеннями опорно-рухового, але і інших людей з тяжкими хворобами, які не мають змоги самостійно дістатись до лікарні, поліклініки тощо.

Прикладом є допомога у підвозі до лікарні тих мешканців, які потребують постійного проходження процедури гемодіалізу, яких громада вже безкоштовно доставляє до лікарні.

Веселівська ОТГ. Працівники Веселівської школи разом із волонтерами шиють захисні багаторазові маски у шкільній майстерні, кошти на матеріал для пошиття збирає бізнес. Вже понад 1000 масок передали медикам і працівникам комунальних служб, літнім людям та малозабезпеченим.

Від 20 березня в селах та селищі можна почути голосові оповіщення по місцевому FM-радіо про дотримання правил карантину та порад МОЗ задля запобігання поширення вірусу.

«У зв’язку з епідемією наша лікарня привела у «бойову готовність» 6 апаратів штучної вентиляції легень. Вони, щоправда, не нові, їм по 6-10 років. Тому за допомогою депутатських коштів та коштів селищної ради ми хочемо купити один сучасний апарат вартістю 320 тис. грн, - розповідає голова громади Петро Кіяшко. Також виділяємо кошти на доплати лікарям».

Гуляйпільська ОТГ. Організовано підвезення мешканців для проходження процедури гемодіалізу. Пацієнтів возять машиною ЦПСМД до Запоріжжя згідно з їхніми особистими графіками. Вводять і додаткові карантинні заходи. Сімейні лікарі працюватимуть на 3 години довше: з понеділка по п’ятницю амбулаторія загальної практики сімейної медицини приймає пацієнтів з 8.00 до 22.00, у суботу й неділю – з 8.00 до 17.00.

У Гуляйполі ініціативна група виготовляє та безкоштовно розвозять маски, яких немає ні в аптеках, ні в магазинах. За три дні пошили та безкоштовно розвезли більше 500 масок.

Цей досвід перейняли і в Пологівській ОТГ. Також в рамках гуманітарної допомоги з Китаю Пологівський Центр первинної медико-санітарної допомоги отримав 50 експрес-тестів для визначення короновірусу. Пологівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування отримала 100 тестів.

Берестівська ОТГ за кошти місцевого бюджету придбала 100 тестів на коронавірус (на 4580 мешканців громади). За рахунок місцевого бюджету забезпечені захисними засобами лікарі (халати, рукавички, окуляри, шапочки, маски) і соцпрацівники, які надають допомоги літнім людям. Для населення захисні маски шиють волонтери. Ще на початку карантину у кожний двір громади були доставлені інформаційні бюлетені з карантинними нормами, симптоми вірусу, а також правила догляду за хворою людиною. Також у громаді дільничний об’їжджає всіх, хто прибув з-за кордону, під підпис вручає інформацію про необхідність самоізоляції.

Бердянська ОТГ. 29 березня працівники Бердянського міськрайонного управління ДСНС було розгорнули тимчасовий оперативний пункт приймання і фільтрації громадян з підозрою на зараження коронавірусом.

Терапевтичний корпус міської лікарні підготовлений для перебування хворих на коронавірус. Міська рада вже виділила 3,65 млн грн для на закупівлі медикаментів, засобів дезінфекції та захисту для персоналу міськлікарні та амбулаторій. Значну допомогу в організації роботи лікарів надав місцевий бізнес та депутати міськради.

Щодня формуються списки медичних працівників, яким потрібно організувати транспорт, щоб дістатися до роботи або додому. Вони мають заповнити спеціальну форму на сайті, щоб було легше спланувати необхідну кількість машин.

Для підвезення медиків було надано кілька одиниць службового транспорту виконкому, комунальних підприємств, депутат міської ради на власному авто привозитиме медиків із сусідніх сіл.

59 соціальних працівників дбають про те, щоб в умовах карантину понад 500 самотніх людей та осіб з інвалідністю отримували необхідні соціальні послуги та паліативний догляд вдома. Забезпечують доставку додому продуктів харчування, медикаментів та інших товарів, допомагають оплачувати рахунки, готувати їжу, здійснювати заходи особистої гігієни, прибирати тощо. Продуктові набори надає соціально відповідальний бізнес.

У громаді закликають мешканців звертатися до психологів для отримання фахової психологічної допомоги для подолання стресу — поширюють телефони психологів, які працюють у комунальних закладах, а також в громадських організаціях.

Кирилівська ОТГ. Громадська організація «Азовська громадська варта» надає безоплатну допомогу не тільки людям похилого віку і з обмеженими можливостями, а й тим, хто повернувся з-за кордону і тим, хто з ними контактував і зараз дотримуються правил обсервації. Розуміючи складнощі, які виникнуть у свідомих односельчан, представники організації готові надавати посильну безоплатну допомогу в доставці продуктів харчування, медикаментів, предметів першої необхідності, засобів гігієни та ліків.

03.04.2020 - 11:34 | Переглядів: 9680

Приєднані зображення:

Теги:

коронавірус медицина

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...