Малими кроками до великих знань

У Роганській ОТГ на Харківщині розробляють та реалізують мініпроєкти, спрямовані на розвиток громади


Про педагогічний колектив Роганської гімназії кажуть, що там працює творчий, ініціативний згуртований колектив. Учителі не на словах, а на ділі дбають, щоб їхні учні мали змогу здобувати в закладі освіти селища різнобічні глибокі знання, як у великому місті. Отож коли педагоги дізналися, що вивчати іноземну мову в їхній гімназії можна за новітніми технологіями, шансу не пропустили. Вони підготували мініпроєкт «Сучасні інформаційно-комп’ютерні технології у вивченні іноземних мов» для участі в обласному конкурсі мініпроєктів «Разом у майбутнє» і перемогли.

 

Інноваційний клас

 

Загальний бюджет мініпроєкту — 171 280 гривень. З обласного бюджету було надано 50%, тобто 85 640 гривень, з місцевого — 45% , що становило 77 076 гривень. Кошти ініціативної групи педагогів становили 5% — 8564 гривні. Для кабінету іноземних мов гімназія придбала 15 ноутбуків, мультимедійний проєктор з екраном і роутером, які були необхідні для облаштування інтерактивного, сучасного мотиваційного простору для вивчення іноземних мов.

— Узяти участь в обласному конкурсі мініпроєктів запропонувала селищна рада, — розповідає директор гімназії Віра Меленті. — Оскільки в гімназії українська мова навчання, з першого класу учні поглиблено вивчають англійську, з п’ятого додаються ще дві мови: німецька та російська, яку викладають факультативно, тому ми схопилися за цю ідею. І в нас усе вийшло. У гімназії є всі можливості ефективно готуватися дітям до ЗНО. Усе тестування минулих років є на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти. Отож на кожному уроці цьому тестуванню приділяють небагато часу — всього 5 хвилин. Але учні, які тестуються, відразу бачать свої результати. І вони разом з педагогами розуміють, над чим їм іще треба попрацювати.

За словами директора гімназії, завдяки інноваційному комп’ютерному комплексу учні можуть виходити в інтернет наприклад для участі в інтернет-олімпіадах, спілкуватися з друзями з англомовних країн у режимі онлайн, у скайпі тощо. Крім того, в учнів є доступ до багатьох англомовних програм і проєктів, кросвордів.

— Такий клас у нас поки що один, — долучається до розмови вчитель англійської мови та інформатики Максим Лементаренко. — Але розклад складають так, щоб усі учні гімназії могли навчатися в лінгафонному кабінеті.

Тут, як розповіли самі гімназисти, вони можуть займатися і в післяурочний час, аж до сьомої години вечора. А щодня до їхніх послуг — освітній проєкт «На урок», де проходять олімпіади, працюють із сайтом «Кахут», який ми бачили на уроці англійської мови в 10 класі. Це, як нас поінформували, американський ресурс, який дає змогу у подальшому проходити сертифікацію «Тісі» і «Тойфул».

 

Голова селищної ради Роганської ОТГ Федір Шевченко частий і бажаний гість у гімназії

 

Можна не складати ЗНО

 

— Згідно з новим наказом, якщо учень отримує сертифікат з «Тойфул», то він може не складати ЗНО й автоматично отримує 200 балів, — пояснює Максим Лементаренко. — Тобто ми готуємо учнів до того, щоб вони самостійно могли отримати сертифікат і навчатися.

Поряд із сучасним лінгафонним кабінетом розміщено кабінет з вивчення німецької мови, і всі учні, хто її опановує, користуються новим комп’ютерним обладнанням. У них програмне забезпечення має назву «Так». Як розповіли гімназисти, вивчення німецької мови проходить у віртуальній подорожі країнами. Лінгафонний кабінет використовують і для вивчення української мови. Але переважно тут працюють учні, що вивчають іноземні мови.

«Найголовніше, що наш колектив має бажання щось змінювати, не сидіти, а йти вперед, — резюмує директор гімназії. — У нас усі 57 працівників дуже енергійні. У гімназії навчається 450 учнів, і вони мають здобувати освіту такої якості, як у міських школах. І ми цього досягли. У 2017 році наші учні брали участь у міжнародному проєкті «Година коду» з інформатики за темою «Зберегти себе в інтернеті» й вибороли призове третє місце на всеукраїнському рівні. А у світі посіли 16 місце. Наші гімназисти — постійні члени Малої академії наук, де в конкурсах наукових робіт виборюють призові місця в області. Вони беруть активну участь у всеукраїнських учнівських олімпіадах з навчальних предметів. Щодо мов, то позаторік учениця 11 класу Анастасія Шеломкова брала участь у Всеукраїнській учнівській олімпіаді з англійської мови й на районному етапі посіла перше місце, а на обласному — третє. У 2019 році учень 11 класу Роман Воронін повторив результат Анастасії. А ще одна наша гімназистка-третьокласниця Поліна Карацюба брала участь у IV (Всеукраїнському) етапі XIX Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика і виборола друге місце. Її нагороджував Президент України».

 

 

Досвід надихнув і окрилив

 

Сучасний комп’ютерний клас успішно працює в Роганській гімназії понад два роки. Заохочені успіхом від перемоги в обласному конкурсі мініпроєктів «Разом у майбутнє» вчителі та батьківське самоврядування гімназії торік підготували новий мініпроєкт із капітального ремонту танцювальної зали й перемогли вдруге. Цього разу загальна вартість проєкту становила 280 000 гривень, з яких 45% (126 000 гривень) надав обласний бюджет, 45% (126 000) — місцевий та 10% (28 000) вклало батьківське самоврядування гімназії.

— Це дуже добре, що ми мали позитивний досвід участі в попередньому обласному конкурсі мініпроєктів, — зазначає Віра Меленті. — Той перший успіх нас так надихнув і окрилив, що ми вже разом з батьками вирішили спробувати своє щастя ще раз. І не помилилися.

У танцювальній залі, яку спонсори з картонної фабрики облаштували ще в 2000 році, діти навчаються хореографії й танців. Звісно, все обладнання там застаріло, і його потрібно було замінювати. Із таким проханням батьки гімназистів звернулися торік до селищного голови Роганської ОТГ Федора Шевченка. Той не відмовив і запропонував разом думати, як це зробити швидко з найменшими затратами для місцевого бюджету. Тоді й зародилася думка взяти участь у конкурсі мініпроєктів. Батьки й педагоги написали програму «Танцювальний простір — дітям Роганської громади». Педагогів, як і завжди, запалювала директор гімназії Віра Меленті. Батьківську ініціативну групу очолила голова батьківського самоврядування Наталія Бірюкова. А допомагав їм створювати конкурентоспроможний мініпроєкт заступник селищного голови Микола Котелевець. Результат був позитивним: танцювальну залу відремонтували.

— Замінили освітлення, дзеркала, спеціальний лінолеум для танцювальних класів привезли з Дніпропетровської області, — розповідає Віра Меленті. — Будівельники довго не могли його знайти в Харкові, бо за всіма правилами хореографії підлога в танцзалі має бути дерев’яна. Але коли вона старіє, діти травмують руки і ноги. Тож ми вирішили зробити покриття з неслизького лінолеуму. І тепер в оновленій залі успішно працюють танцювальні гуртки «Атлантіс» та «Фаворит». А на останній сесії Роганської селищної ради, у лютому, надано кошти на ремонт рекреацій третього поверху гімназії та облаштування на ньому туалетних кімнат.

 

Бажань багато не буває

 

Одночасно з ремонтом танцювальної зали гімназії в селищі Докучаєвське Роганської ОТГ було реалізовано ще один мініпроєкт «Спорт для всіх — для громади успіх» загальною вартістю 229 850 гривень. Його ініціювала громадська організація «Ресурсний центр розвитку «Громада». Обсяги співфінансування: 45% — обласний бюджет, 45% — місцевий, 10% — кошти громадської організації.

Цьогоріч, як повідомили в селищній раді, громадські організації та батьківські комітети закладів освіти, що працюють на території об’єднаної громади, готують проєктні заявки для участі в обласному конкурсі мініпроєктів «Разом у майбутнє». Їх планують подати на розгляд конкурсної комісії найближчими днями.

Батьківський комітет Роганської гімназії готується до подачі мініпроєкту щодо поліпшення доступності закладу освіти для маломобільних груп населення. А батьківський комітет Пономаренківської ЗОШ І—ІІІ ступенів розробляє до конкурсу мініпроєкт з доукомплектування шкільної спортивної зали обладнанням для тренувань з різних видів єдиноборств. Громадська організація «Ресурсний центр розвитку «Громада» ініціює мініпроєкт зі створення простору відпочинку під час перерви для учнів Роганського аграрного ліцею.

Хочуть виграти в обласному конкурсі ще дві громадські організації: «Центр розвитку культури, молоді та спорту» і «Довіряй молоді». Перша підготувала мініпроєкт з дообладнання дитячого клубу «Сонечка» в селищі Докучаєвське інтерактивним обладнанням для всебічного розвитку дітей. Друга планує подати проєктну заявку на створення баскетбольного майданчика в селі Хроли Роганської ОТГ.

Важливо, що кожний із цих проєктів — не просто продукт спільної праці, спрямований на розв’язання локальних проблем громади, а розуміння життєвих потреб конкретних людей.

— Багато проєктів не буває, — стверджує голова об’єднаної громади Федір Шевченко. — Головне, щоб була зацікавленість самих жителів у розв’язанні проблем, ініціатива. Тоді й кошти знайдуться.

Голова ОТГ пригадав, як у грудні 2016 року відбулися вибори і до Роганської об’єднаної територіальної громади увійшло два селища і п’ять сіл, у яких близько 15 тисяч жителів.

— У нашій громаді три освітні заклади, три дитячі садки, два будинки культури, музична школа й агроуніверситет, — розповідає Федір Шевченко.

— До об’єднання бюджет Роганської селищної ради становив понад 10 мільйонів гривень, Пономаренківської, з якою об’єдналися, — близько 5 мільйонів гривень. Після злиття бюджет ОТГ зріс майже до 60 мільйонів гривень. А на 2020 фінансовий рік у нас затверджено вже 112 мільйонів гривень. Основний платник податків — це підприємство «Філіп Морріс Україна». Воно давно було на нашій території, але податок на прибуток ішов не в наш селищний бюджет, а в місто Харків. Закон про добровільне об’єднання громад розставив усе на свої місця. Коштів в ОТГ істотно побільшало, і ми вкладаємо їх у дороги, ремонт освітніх та інших закладів.

У Роганській ОТГ реалізують ще два важливі для громади проєкти: «Безпечне селище» та «Поліцейські офіцери громади».

— Ми вже забезпечили поліцейських робочими місцями, необхідною матеріально-технічною базою, — каже голова об’єднаної громади. — Передбачили в бюджеті кошти на камери відеоспостереження, бо твердо вирішили: у нас це буде.

Теги:

управління освітою

Область:

Харківська область

Громади:

Роганська селищна об’єднана територіальна громада Роганська територіальна громада

Джерело:

Урядовий кур'єр

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...