«Це про довіру до громад і відповідає процесу децентралізації, - народний депутат пояснив майбутні механізми формування мережі ліцеїв

Комітет з питань освіти та науки на своєму засіданні рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроект № 4629-1 про особливості формування мережі ліцеїв.

Як зазначив автор документу, народний депутат України Сергій Колебошин, у законопроекті є декілька важливих норм.

Так, тепер засновниками профільного ліцею може бути будь-яка громада, яка спроможна на це. До цього це могли зробити тільки обласна рада або міська рада в містах, де мешкає понад 50 тис. осіб.

«Це чесно стосовно громад, це про довіру до них і відповідає процесу децентралізації», — зауважив він.

Також в законопроекті враховані особливості розселення і демографії. Чинні норми про освіту передбачали мінімум 4 класи на паралелі в ліцеї. Але, як пояснює Сергій Колебошин, це б обмежувало можливості громад в негусто населених областях. Там би ми не змогли заснувати нормальну мережу ліцеїв і змушені були б робити пансіони при школі, а це нерівні умови: діти з міста їхали б додому, а діти в сільській місцевості вимушені цілий тиждень бути в пансіоні, додав політик. Саме тому зменшено мінімальну кількість паралельних класів до 2 і 3 профілі.

Окрім того, тепер в складі ліцею буде можливість існування не лише 5-12 класів, але й початкової ланки 1-4 класів. Без цієї норми багато громад мали б проблеми з розділенням ланок. Адже з освітньої точки зору краще відокремити старшу профільну школи, але це має вирішувати громада.

Саме тому в законі Кабміну надають доручення закладати кошти в бюджетах найближчих років на формування відокремленої мережі. Громада, яка спроможна побудувати ліцей або розділити навчальні процеси, отримуватиме кошти від держави. Ще одна норма — дошкільним закладам освіти дозволять бути структурними підрозділами початкової школи та гімназії. Але передбачається обов’язкове розміщенням дітей в окремій будівлі або за окремими входами, щоб потоки дітей не перетиналися. За словами народного депутата, не є припустимим з точки зору навчального процесу, коли діти 3-4 років перетинаються з підлітками і стикаються з різними ризиками.

«Усі нові норми фактично нададуть можливість сталого продовження освітньої реформи, враховуючи процес децентралізації, який в державі відбувається», — підсумував Сергій Колебошин.

 

24.06.2021 - 12:21 | Переглядів: 4826
«Це про довіру до громад і відповідає процесу децентралізації, - народний депутат пояснив майбутні механізми формування мережі ліцеїв

Теги:

освіта управління освітою

Джерело:

sluga-narodu.com

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

01 червня 2024

01 червня 2024

5 червня - оголошення найкращого міста та мера України

5 червня - оголошення найкращого міста та мера...

5 червня у Києві відбудеться Конференція з демократичного врядування, на якій буде оголошено найкраще місто України...

01 червня 2024

Децентралізація: найважливіше за травень

Децентралізація: найважливіше за травень

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підбиває підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення,...

31 травня 2024

Три громади Закарпаття об’єдналися заради здоров’я своїх мешканців

Три громади Закарпаття об’єдналися заради...

Батівська, Косоньська та Великоберезька громади завдяки експертній підтримці U-LEAD офіційно оформили співробітництво...