«Таких поліцейських ще не бачили»: про різницю з дільничним і довіру людей розповів офіцер Пісочинської громади

Капітан поліції Сергій Кухтін – один із перших 26 поліцейських офіцерів громад, які із січня почали служити в 13 об’єднаних територіальних громадах Харківської області. До того, як стати «шерифом» у рідній Пісочинській ОТГ, він протягом десяти років пропрацював тут дільничним. Через два місяці роботи в новому статусі каже: відмінностей між тим, що було раніше і як стало тепер, дуже багато.

Багатоповерхівка одного з мікрорайонів Пісочина, перший поверх, 9.00 ранку – тут уже відчинені двері поліцейської станції. Офіцер громади Сергій Кухтін чекає на своїх відвідувачів. Офіційно, як каже поліцейський, станція працює в будні до 18.00, але фактично офіцери готові прийти на допомогу громаді в режимі 24/7.

 

 

«Раніше половину робочого дня витрачав на наради в Люботинському відділенні поліції, якому був підпорядкований. Виїжджав туди о 7.30, відбував дві наради і тільки о 12.00-13.00 повертався в Пісочин. Потім кілька годин займався своїми безпосередніми обов’язками на місці і о 16.30 знову їхав у Люботин на нараду. Звісно, за кілька годин робити безпосередньо в селищі нічого не встигав. Доводилося працювати ввечері, коли приїжджав, за рахунок власного часу. Зараз ситуація кардинально інша. Я протягом усього дня перебуваю в громаді»

Час, який офіцер раніше витрачав на дорогу в Люботин і наради, тепер присвячує превентивним заходам, без яких громадський порядок у селищі залишав бажати кращого. Зокрема, за словами Сергія Кухтіна, бракувало часу на профілактичні бесіди у школах із «важкими» дітьми.

– Я ось дивився на молодь і розумів, що через неї я переймаюся за майбутнє селища. Вони купували слабоалкогольні напої, а потім билися, розписували стіни тощо, – розповідає Сергій Кухтін. – Ми за цей місяць активно проводили роз’яснювальні бесіди з молоддю, і вже видно результат – порушень громадського порядку стало менше.

 

Поліцейський офіцер Пісочинської ОТГ Сергій Кухтін

 

Як усе починалося

 

Минулого літа Харківська область увійшла до п’ятірки регіонів, обраних для пілотного впровадження проекту «Поліцейський офіцер громади» у рамках розпочатої 2015-го реформи поліції. Пісочинська об’єднана територіальна громада стала однією з 14 ОТГ області, які підписали меморандум про співпрацю та партнерство з Нацполіцією Харківщини.

Брати участь у цьому проекті було запропоновано усім створеним на той момент ОТГ регіону, втім була одна умова – забезпечити офіцера робочим місцем і необхідною матеріально-технічною базою. Надати все необхідне, окрім Пісочинської громади, погодилися ще 13 ОТГ: Старосалтівська, Коломацька, Золочівська, Великобурлуцька, Мереф’янська, Роганська, Циркунівська, Малоданилівська, Наталинська, Малинівська, Чкаловська та Старовірівська.

Після підписання меморандуму про партнерство було відкрито 37 посад поліцейського офіцера громади, а анкети на ці вакансії подали 69 осіб.

Конкурс проходив у кілька етапів і його штрихом було проходження поліграфа на виявлення вчинення корупційних та протиправних діянь. За результатами конкурсу відібрали всього 26 осіб із 37 потрібних. Через недобір деякі громади з 14, що підписали меморандум, виявилися недоукомплектованими, а одна з них – Оскільська – і взагалі поки що залишається без офіцера.

26 поліцейських офіцерів громади, які вже більше місяця працюють у своїх ОТГ, спочатку два з половиною місяці проходили навчання, а потім стажувалися в ОТГ Дніпропетровщини, де цей проект уже реалізовувався.

До обов’язків поліцейського офіцера входить насамперед робота з громадою, допомога населенню. Офіцери не мають бути каральним органом і забезпечувати якісь показники – передусім, вони вирішуватимуть питання, що непокоять громаду. Проблеми в сім’ї, громадський порядок тощо. Наразі вони виконують функції дільничного, оскільки в законодавстві не прописано вимоги до поліцейського офіцера громади та його обов’язки. Втім, це має статися у найближчому майбутньому.

 

 

Спочатку передбачалося, що в Пісочинській ОТГ працюватимуть п’ять офіцерів громад, оскільки навантаження на одного офіцера у сільській місцевості не повинно перевищувати 6 тисяч осіб, у містах – 7 тисяч. Утім через недобір у Пісочинській ОТГ працюють чотири офіцери. Окрім Сергія Кухтіна, громаді служать Микола Янковський, Андрій Шаповалов та Антон Антонов.

 

 

Щоб люди довіряли

 

За словами Сергія Кухтіна, тепер методи його роботи змінилися.

– Раніше я виконував функції скоріше карального органу й працював за так званою системою «паличок», – розповідає офіцер Пісочинської громади. – Мені як дільничному треба було скласти певну кількість протоколів, обов’язково розкрити злочин. Наразі акцент – на профілактиці та роз’ясненнях.

Наприклад, якщо б раніше дільничний Кухтін склав протокол за розпивання алкоголю в громадському місці, то поліцейський офіцер Пісочинської ОТГ Кухтін діє інакше. Спочатку пояснює людині, в чому полягає порушення. Якщо та йде назустріч і викидає пляшку з алкоголем у смітник, поліцейський дякує за розуміння й вони розходяться. Якщо ж порушник починає поводитися агресивно або попадається повторно, то офіцер виписує протокол.

Утім, їх значно поменшало. Як каже офіцер громади, за два тижні лютого він виписав п’ять-шість – раніше за такий період часу було б щонайменше 20.

І такі методи роботи дають свої результати. За словами Сергія Кухтіна, за цей місяць ставлення до поліцейських у жителів Пісочинської ОТГ змінилося на краще.

– Люди з більшою повагою і розумінням почали до нас ставитися. За цей місяць я чув кілька позитивних відгуків на нашу адресу, але один з них мені запам’ятався найбільше. На День Святого Валентина, 14 лютого, ми з колегами патрулювали мікрорайон Мобіль. Побачили компанію, яка розпивала пиво на дитячому майданчику. Ми до них підійшли, зробили зауваження, пояснили у чому їх порушення. Вони дивляться і думають, що зараз ми їх заарештуємо. А ми просто провели профілактичну бесіду і попросили викинути алкоголь. І один з цієї компанії сказав: «Я таких поліцейських ще не бачив». Було, звичайно, приємно. Довіри людей стало більше, але в планах – примножити цю довіру.

Чи це так насправді, вирішуємо побачити на власні очі, тож їдемо разом із Кухтіним та його напарником на патрулювання селища. Перша зупинка – двір багатоповерхівки, де біля одного з під’їздів гуляють літні жінки. Згідно зі своїми новими обов’язками поліцейський офіцер має налагоджувати контакт із населенням і завойовувати довіру. Підходимо, Сергій Кухтін представляється, чим викликає неабияке пожвавлення компанії. Дехто з пенсіонерок уперше його бачить, а дехто й упізнає.

– Так, я вас знаю! В Інтернеті бачила й додала собі в друзі, – каже одна з літніх пані.

 

 

Усьому зібранню офіцер диктує свій номер мобільного та нагадує адресу поліцейської станції, просить звертатися в разі потреби й обіцяє швидко приїжджати на виклики.

До речі, для цього 20 лютого поліцейським офіцерам громад Харківщини передали службові машини Renault Duster. З появою автівок селища патрулюватимуться як удень, так і вночі. Раніше, як зізнається Сергій Кухтін, порушники особливо не боялися відповідальності, оскільки дільничний був один на все селище, а це зменшувало шанси злодіїв бути спійманими.

Тим часом ми продовжуємо спільне патрулювання. Наступний наш пункт – мікрорайон Надія. Звідти, за словами поліцейських громади, останнім часом надходили скарги про шахраїв, що намагаються ошукати літніх людей. Тому офіцери починають поквартирний обхід місцевих жителів, аби попередити про злодіїв.

– Ці шахраї мають презентабельний вигляд, називають себе представниками фірми, що встановлює вікна, беруть передоплату за свої послуги і зникають, – розповідає мешканцям Сергій Кухтін і просить людей відразу телефонувати йому, якщо щось подібне до цього трапиться.

 

 

Тут же дізнаємося, що на мікрорайоні Надія орудують не тільки шахраї, але й домушники. І навіть зустрічаємо жінку, яка мешкає на першому поверсі й ледь не стала жертвою квартирних злодіїв.

– Два тижні тому десь о другій годині ночі хтось хотів залізти в мою квартиру, але не зробив цього, оскільки, думаю, злякався моєї собаки. Онучка прокинулася від гавкання, побачила, що все із собакою в порядку, і лягла спати. А вранці ми прокидаємося й дивимося, що вікно відкрите, а всі квіти з підвіконня акуратно виставлені на козирок, – згадує жінка. – Я пішла відразу із заявою до Сергія Кухтіна. Він міг заяву взагалі не приймати, оскільки у нас нічого не вкрали. Але замість цього офіцер сказав, що поліцейські тепер частіше патрулюватимуть наші околиці.

За словами Сергія Кухтіна, цього тижня за підтримки Пісочинської селищної ради в радіусі кілометра від поліцейської станції, що знаходиться на мікрорайоні Мобіль, повинні розставити знаки, за допомогою яких людям буде легше знайти поліцейську станцію.

«Буквально з перших днів роботи поліцейських офіцерів ми стали отримувати позитивні відгуки від людей про їхню роботу. У перший же день вони попередили факт домашнього насильства над дитиною»

Найпомітніша відмінність дільничного і поліцейського громади для самого офіцера – умови його роботи.

– Нам зробили дуже гарне приміщення з високоякісним ремонтом. Протягом десяти років моє робоче місце не ремонтувалося, доводилося в разі потреби самому це якось роботи, – зазначає Сергій Кухтін. – Також нам виділили всю оргтехніку – починаючи від ручки з папером і закінчуючи принтером і комп’ютером. Цього всього раніше не було і доводилося самому якось діставати або купувати за свої гроші. А так, коли все необхідне є, думки налаштовані тільки на роботу.

 

Перспективи для інших громад

 

У майбутньому такі поліцейські офіцери мають з’явитися в усіх ОТГ Харківщини. Як повідомили в прес-службі Нацполіції в Харківській області, у перспективі кількість офіцерів громад зросте до 244.

– Поліцейський офіцер громади – це серйозний крок у реформі Національної поліції, який має величезну підтримку в населення. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме там, – підкреслив заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич під час візиту в Харків 25 лютого.

Втім поки що можливість отримати поліцейського громади тією чи іншою ОТГ залежатиме від її спроможності. Як розповів старший інспектор управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Харківській області Олександр Сурмач, набір в офіцери громад Харківщини буде, але для цього потрібні кошти, яких Нацполіція зараз не має.

– Нараз гроші виділені на те, щоб запустити цей проект в інших областях, – пояснив Олександр Сурмач. – У травні-червні цього року ми об’їжджатимемо громади Харківської області – де реалізується проект і де ще ні – і проводитимемо анкетування щодо спроможності громади забезпечити офіцера приміщенням і машиною. Якщо у громади буде така можливість, то на цю ОТГ відкриваємо набір. Машина потрібна високої прохідності, така як Renault Duster. Її вартість – близько 400 тисяч гривень. Можливо, буде розглядатися варіант придбання службової машини спільно з поліцією – 50 на 50.

 

 

Теги:

поліція безпека

Область:

Харківська область

Громади:

Пісочинська селищна об’єднана територіальна громада Пісочинська територіальна громада

Джерело:

Слобідський край

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...

05 липня 2024

Якісні державні послуги для кожного: шість громад отримали мобільні ЦНАПи

Якісні державні послуги для кожного: шість...

Європейський Союз та Програма розвитку ООН в Україні в партнерстві з Мінцифрою передали ще для шести громад...

05 липня 2024

Реформу профільної середньої освіти обговорили громади Миколаївщини

Реформу профільної середньої освіти обговорили...

У Миколаївській області 28 червня відбулося громадське обговорення цілей реформи профільної середньої освіти. З...