Законопроект про агломерації готовий до розгляду у Верховній Раді

15 січня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад №2637 від 19.12.2019. Комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект в першому читанні.

«Агломерація – форма співробітництва територіальної громади, що виконує функції центру агломерації, та територіальних громад, які розташовані в зоні впливу центру агломерації та мають з ним інтенсивні господарські, трудові, культурно-побутові зв’язки, що спричиняють значну щоденну маятникову міграцію населення», - йдеться у тексті законопроекту.

«Законопроект є вкрай важливим в контексті децентралізації. Майже навколо кожного великого міста виникають конфлікти між самим містом і сусідніми громадами. І створення агломерації може стати одним зі шляхів погашення цієї напруги і дозволить місту і громадам ефективно співпрацювати», - прокоментував один з авторів законопроекту Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Ми вітаємо реєстрацію цього законопроекту у парламенті. Його чекають органи місцевого самоврядування великих міст і навколишніх громад, бо вони отримають механізм ефективного розв’язання спільних проблем. До того ж громади самі вирішуватимуть, використовувати цей інструмент, чи ні,  бо створення агломерації - процес добровільний», - зазначив під час розгляду законопроекту у Комітеті В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій.

Агломерація, відповідно до законопроекту, може бути утворена навколо міста з чисельністю постійного населення понад 200 тисяч осіб або меншого міста, за умови якщо спільна чисельність постійного населення потенційних учасників агломерації складає не менше 200 тисяч осіб.

Законопроект також визначає правовий статус агломерацій, передбачає утворення ради агломерації та відносить до сфери її компетенції розгляд питань, що зачіпають спільні інтереси територіальних громад, які входять до агломерації: громадський транспорт, ремонт доріг, містобудування, поводження з відходами, водопостачання та водовідведення тощо.

Передбачається, що рада агломерації скрадатиметься з міських, сільських, селищних голів та депутатів громад, що ввійдуть до складу агломерації. Від міста - центру агломерації у раді буде 5 депутатів, від територіальної громади чисельністю постійного населення понад 10 тис. - 2 депутати, від інших територіальних громад - по 1 депутату.

Проект закону, на думку народних депутатів – його авторів, має вирішувати проблеми збалансування інтересів територіальних громад великих міст та прилеглих сіл, селищ, міст.

Більше про перспективи створення агломерацій в Україні і міжнародний досвід з цього питання читайте ТУТ.

 

 

15.01.2020 - 15:35 | Переглядів: 12683
Законопроект про агломерації готовий до розгляду у Верховній Раді

Теги:

агломерація Віталій Безгін В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...