Інтернет-радіо без інтернету: У Михайлівській ОТГ створили унікальний радіоприймач

У Михайлівській сільській громаді Запорізької області виробили радіоприймач, аналогів якому немає. Завдяки йому у кожній оселі зможуть слухати інтернет-радіо, навіть якщо будинок не підключений до Всесвітньої мережі і відсутній комп'ютер. 


Виготовив цей приймач Денис Проценко, інженер-електроник, вчитель інформатики Люцернянської НВК Михайлівської сільради Вільнянського району, на базі апаратної обчислювальної платформи для аматорського конструювання з використанням мінімуму деталей, щоб здешевити проєкт.

"Корпус - від якоїсь колонки китайського виробництва. А на базі макетної плати зібраний робочий інструментарій. Сигнал на такі приймачі йде через Wi-Fi. Тож, хоча ми використовуємо для мовлення Інтернет, не обов’язково мати комп’ютер, щоб слухати. У цьому унікальність проекту", — пояснив Денис Проценко. 

На виготовлення першого прототипу пішло близько 300 грн. Якщо ж налагодити виробництво у “промислових” обсягах, за словам заступника сільського голови Михайлівської сільради Тараса Леміша, один пристрій коштуватиме 70-100 грн.  

Загалом, за підрахунками, створення подібної радіостанції обійдеться у 100 тисяч гривень — вартість виготовлення радіоприймачів у достатній кількості, щоб покрити всю громаду, обладнання для радіовіщання, виготовлення інформаційного продукту.

“Законодавство України не передбачає ліцензування Інтернет-радіостанцій. Аби створити першу діючу програму мовлення потрібно близько ста тисяч гривень. За нинішніх цін це приблизно в 10 разів дешевше, ніж створення FM-радіостанції. До того ж, з Інтернет-радіостанцією ми можемо відслідковувати кожний радіоприймач, а відтак — кількість слухачів кожної програми. І значить — вирішити, чи вона цікава, чи слід щось міняти”, — зауважив Тарас Леміш. - Є необхідність сільським жителям більше знати про те, що відбувається поряд. Тому маємо намір створити повноцінну радіостудію. Будуть і новинні передачі, і пізнавальні, організовуватимемо і прямі ефіри із запитаннями до фахівців у різних сферах, застосовуючи і телефонні дзвінки, і сучасні способи спілкування — соціальні мережі. Також плануємо і проводити прямі трансляції звітів голови та депутатів, таким чином залучивши більше населення до діалогу”.

У планах поширювати технологію і поза межі громади, створивши мережу сільського радіо, адже у різних куточках країни у сільських жителів схожі проблеми. 

Розглядають його як інвестиційний проєкт. Обіцяють, що для виготовлення та встановлення радіоприймачів залучать інвесторів, та й за користування жителям громади платити не доведеться. На сьогодні радіо працює у тестовому режимі.

“Інформування жителів для об’єднаних територіальних громад — актуальне питання. Відбувається багато змін, і важливо, щоб люди їх розуміли, отримували пояснення від фахівців. Це допоможе уникнути поширення хибної інформації, а відповідно і розчарувань та конфліктних ситуацій. Виходячи з можливостей, громади Запорізької області намагаються шукати оптимальні способи комунікації, вдаючись і до нових розробок”, — зауважила радниця з питань комунікації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми “U-LEAD з Європою” Наталя Селюкова.

Теги:

комунікації участь громадян

Область:

Запорізька область

Громади:

Михайлівська сільська об’єднана територіальна громада Михайлівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...