У Покровському районі Донеччини обирають свій шлях реформ

У Покровському районі на Донеччині поки не створено жодної ОТГ. За Перспективним планом формування територіальних громад Донецької області, останні зміни до якого були затверджені Кабміном у листопаді минулого року, на території Покровського району мають бути утворені три ОТГ - Покровська міська, Удачненська селищна та Мирноградська міська громади. Частина нинішнього Покровського району увійде до складу майбутніх міських ОТГ – Курахівської, Селидівської та Новогродівської, які також поки не об’єднались.

Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», постійно сприяє активізації процесів об’єднання в регіоні та впровадженню реформ, в тому числі створенню ОТГ навколо міст обласного значення. Центрами тяжіння в Покровському районі є два міста з таким статусом – Покровськ та Мирноград. І хоча законодавством передбачена спрощена процедура створення таких громад шляхом приєднання, в Покровському районі децентралізацію не назвеш активною.

Щоб роз’яснити представникам місцевого самоврядування сільських та селищних територій про перспективи реформи, команда Донцького ЦРМС провела в Покровську семінар «Переваги фінансової децентралізації». Участь у заході взяли спеціалісти фінансових та бухгалтерських служб сільських рад, розпорядники коштів районного бюджету.

Розпочали семінар з основ – говорили про суть децентралізації, передачу відповідальності, повноважень та ресурсів на місця. Учасники заходу висловлювали власні побоювання, що після створення об’єднаних громад частина з них залишиться без роботи. Також звучали невдоволення поділом на потенційні громади, затвердженим Перспективним планом.

Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС, зауважив, що потрібно боротися не на папері, а робити реальні справи.

«При об’єднанні бажано дотримуватися перспективного плану формування територій громад, але перспективний план не є догмою, це живий документ,  який можна змінювати.  А тому можна створювати як сільські громади  (законодавство це не забороняє, але при цьому треба завжди розраховувати свої можливості), так і приєднуватися до міст обласного значення», - зазначив Максим Ткач.

Експерт пропонував розібратись також з плюсами та мінусами приєднання до міст та створення окремих сільських громад. Разом з учасниками обговорили стратегії поведінки по кожному з тих шляхів, які оберуть люди для об’єднання в сільську чи міську ОТГ.  Зробили акцент, що треба не формально, а зважено підійти до засідань робочої групи, продумати над створенням в органах місцевого самоврядування тих структур, які будуть захищати інтереси сільських територій, приділити детальну увагу розробці положення про роботу старост, їх повноваження та інструменти впливу на прийняття рішень, які староста отримає в об’єднаній громаді.

Андрій Рябуха, радник з юридичних питань Донецького ЦРМС, звернув увагу на важливість реорганізаційних заходів при приєднанні нових рад. «Треба завжди пам’ятати, що за будь яким рішенням стоять люди», - наголосив експерт. А щоб ОТГ мала можливість справлятись з повноваженнями, треба забирати майно з районної в комунальну власність.

Сергій Івахнін, директор Донецького ЦРМС, презентував учасникам семінару можливості фінансової децентралізації. Головною перевагою буде 60% ПДФО, які заходитимуть до бюджету ОТГ, а не району, як це відбувається нині, зазначив Сергій Івахнін. Разом з фінансистами обговорили можливості додаткових надходжень до бюджету громади.

Покровський район чекають не тільки зміни, пов’язані з утворенням об’єднаних громад на його території. Наразі тривають дискусії щодо моделювання адміністративно-територіального устрою Донецької області, зокрема, районного рівня. Експерти, які входять до складу робочої групи, пропонують утворити на території Донецької області від чотирьох до шести районів. Укрупнений Покровський район присутній у новому поділі регіону.

У червні до Покровська завітає всеукраїнська інформаційна кампанія «Я – громада!», організована спільними зусиллями Мінрегіону та Програми «U-LEAD з Європою». На один день тут відкриють «Містечко децентралізації», де жителям розповідатимуть про реформу, програма включатиме тематичну інформацію, дискусії, інтерактивні ігри, експертні поради, розваги та квест. Інформаційна кампанія крокує тими населеними пунктами в Україні, які поки не об’єднались, щоб не тільки роз’яснити місцевим жителям про переваги реформи, але й долучити якомога більше громадськості до перетворень.

27.05.2019 - 13:27 | Переглядів: 9336

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...