«Завдяки спільним проектам, ми зможемо розширити європейські кордони», - В’ячеслав Негода

Що спільного у Веселівської об’єднаної громади та естонського міста Раквере, чи Широківської об’єднаної громади та німецького міста Барлебен, або Чемеровецької об’єднаної громади та литовського міста Зарасай? 

Ці громади у тісній взаємодії вже рік працюють над втіленням спільних проектів розвитку. Це стало можливим завдяки ініціативі «Рівний-рівному», яка підтримується Комітетом регіонів ЄС, Мінрегіоном та програмою «U-LEAD з Європою».

В рамках ініціативи співпрацюють також Харківська область та Великопольське воєводство (Польща) і Хмельницька область та медьє Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина).

Підсумки впровадження ініціативи та подальші плани обговорили сьогодні в рамках Шостого засідання робочої групи Комітету регіонів ЄС – Україна з питань децентралізації, що сьогодні проходить в Брюсселі під головуванням Маркку Марккула, заступника Президента Комітету регіонів ЄС та В’ячеслава Негоди, першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Українські громади спільно з європейськими партнерами працювали над розвитком освітньо-культурного простору, енергоефективності, малого та середнього підприємництва, туризму і розвитком сільської місцевості. Навчальні поїздки, стажування, експертна підтримка у визначенні конкретних проектів та подальшій їх реалізації – основні складові двосторонньої співпраці. Результатами залишилися задоволені обидві сторони.

«Завдяки спільним проектам, ми зможемо розширити європейські кордони та зміцнити позиції ЄС, поширити демократичні цінності та найкращі європейські практики. У спільній роботі з Комітетом регіонів ЄС ми хочемо приділяти більшу увагу обміну передовим досвідом у сфері місцевого та регіонального розвитку та розбудові територіальної співпраці», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, в Україні активно розвиваються інструменти міжмуніципального співробітництва. Вже 1262 територіальних громади використовують цей інструмент, уклавши більше 300 договорів про співпрацю. Це говорить про те, що українські громади намагаються використовувати сучасні методи та засоби співпраці, вирішувати проблемні питання.

В той же час, як наголосив перший заступник Міністра, Україна прагне розширяти можливості практичної реалізації найкращого світового досвіду.

«Завдяки децентралізації шляхом добровільного об'єднання створено 878 громад, які мають повноваження, ресурси і активних жителів, що прагнуть якомога ефективніше використовувати потенціал та налагоджувати зв’язки з європейськими партнерами. Зміцнення місцевої демократії та створення громадянського суспільства сприятиме реалізації реформ в країнах-партнерах. Перед нами стоїть багато викликів, але неможливо побудувати сильну та процвітаючу державу без спроможного місцевого самоврядування і шлях децентралізації влади та проведення відповідної реформи за українським досвідом є одним із найефективніших. Для реалізації завдань необхідно максимально активно використати ті знання та ресурси, які мають наші країни», - додав В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра висловив вдячність європейським та українським учасникам ініціативи «Рівний рівному», а також Програмі U-LEAD, яка підтримала спільну ініціативу України та Комітету регіонів ЄС та дала старт новим важливим проектам.

Він також висловив побажання запровадити ініціативу «Рівний рівному» на постійній основі.

«Переговори, які ведуться наразі між українською та європейською стороною, показали, що філософія та формат ініціативи повністю відповідає запланованим завданням другої фази Програми «U-LEAD з Європою».  Ми повинні зосередити увагу на практичних проектах. Навчальні візити та стажування закордоном важливі, але набагато більше користі може принести формування потужної ноу-хау бази, де одні громади ставлять перед собою завдання, а інші готові допомогти у їх реалізації. Саме так ми зможемо побудувати сильне та успішне демократичне суспільство», - сказав В’ячеслав Негода.

13.02.2019 - 14:46 | Переглядів: 8119
«Завдяки спільним проектам, ми зможемо розширити європейські кордони», - В’ячеслав Негода

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...