Децентралізація по-чернігівськи: яким був 2018 рік для громад Чернігівщини

Якими є успіхи реформи децентралізації в області, знають у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Адже експерти цієї організації співпрацюють з уже діючими об’єднаними громадами та допомагають створювати нові.

Про діяльність Центру та його роль у житті громад Чернігівщини мова йшла 30 січня під час прес-конференції  на тему: «Чернігівський ЦРМС – про успіхи, виклики і досягнення реформи децентралізації на Чернігівщині у 2018 році».

Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, озвучила пріоритетні напрямки, за якими працювала організація: формування спроможних громад, підтримка розвитку регіональної політики, реалізація секторальних реформ.

«Найбільша кількість ОТГ утворилася протягом 2015-2017 років. З 1 січня 2018 року в області функціонують 37 ОТГ. Завдяки спільній роботі громад та експертного середовища, яке їх підтримувало, у 2018 році в області завершили процес об’єднання п’ять громад та були створені дві міські ОТГ з центрами у містах обласного значення. Також почалися процеси приєднання до вже існуючих громад. А це дуже показово, адже жителі сіл, розташованих поряд із громадою, бачать там позитивні зміни і приймають рішення стати її частиною. Наприклад, до Вертіївської ОТГ, до якої увійшли дві сільради, приєднується п’ять сільських рад. І це успіх», - зазначила Ірина Кудрик.

Якщо говорити про децентралізацію на Чернігівщині в цифрах, то в об’єднаних територіальних громадах проживає вже майже 80% населення області, це з урахуванням жителів міст Чернігова та Прилук, які прирівнюються до ОТГ і користуються перевагами реформи. Об’єднані громади займають 57% Чернігівської області. Серед завдань, які команда ЦРМС ставить перед собою на 2019 рік – перетворення «білих плям» на успішні об’єднані громади, для жителів яких також будуть доступні якісні послуги, можливості для росту та розвитку.

Протягом року Чернігівський ЦРМС організовував тренінги, навчальні візити та проводив консультації, спрямовані на підвищення спроможності та місцевий розвиток. Об’єднані громади в перші місяці своєї самостійності стикаються із проблемою визначення напрямку, куди рухатися далі і що робити в першу чергу. Організувати роботу, спланувати подальші кроки та визначити етапи їм допомагає робота над стратегією розвитку – документом, який фактично стає «дорожньою картою».

«Потрібно постійно пам’ятати про підвищення якості життя населення в ОТГ, особливо в сільській місцевості, а також про розвиток малого та середнього бізнесу. Стратегія розвитку дозволяє зібрати в одному місці переваги, проблеми та можливості громади і напрацювати комплексний підхід», - зазначив експерт ЦРМС Володимир Бойко.

За його словами у 2018 році стався прорив у напрямку стратегування у громадах Чернігівщини. «Сьогодні простіше назвати тих, хто ще не працює над стратегію, ніж перерахувати тих, хто вже має цей документ, або знаходиться на одному з етапів його розробки», - сказав експерт.

Володимир Бойко також зазначив, що об’єднані громади більше уваги приділяють соціальній сфері, але вже починають думати, як заробити гроші. Минулого року за кошти інфраструктурної субвенції практично всі громади придбали комунальну техніку та транспорт.

На думку Олександра Мельника, радника з місцевих фінансів Чернігівського ЦРМС, об’єднаним громадам важливо вміти контролювати свої доходи, але бази платників податків були закритими для органів місцевого самоврядування. Саме тому Чернігівський ЦРМС вніс пропозицію до Мінрегіону щодо змін до Податкового кодексу стосовно надання доступу ОМС до баз даних фіскальної служби. «Тепер керівники ОТГ будуть знати, хто працює на території громади, хто сплачує податки і в якому обсязі», - зазначив експерт.

Також він зазначив, що фінансові можливості місцевих бюджетів після об’єднання збільшилися. «В ОТГ дохід на одну людину складає близько 6000 грн, а у необ’єднаній громаді – 1000 грн. Відчуваєте різницю?», - сказав пан Мельник і додав, що всі громади Чернігівщини є спроможними і їх успішність залежить від можливостей та бажання лідерів.

За словами Оксани Стельмах, радника з комунікацій Чернігівського ЦРМС, 2018 рік для більшості громад Чернігівщини став відкриттям інформаційного простору: створювалися інформаційні сайти, опановувалися соціальні мережі. «На сьогодні 34 з 39 громад Чернігівщини мають власні сайти, 25 громад ведуть сторінки у мережі Фейсбук, а дехто вже має профіль у мережі Інстаграм. Шість громад випускають власні інформаційні бюлетені: Кіптівська, Вертіївська, Носівська, Менська, Лосинівська та Мринська», - розповіла радник.

Як неодноразово наголошувалося під час прес-конференції Чернігівська, область лідирує у рейтингах Мінрегіону за результатами впровадження реформи децентралізації. І це є спільною заслугою всіх учасників цих процесів.

«Усі зазначені досягнення, а також плани – не є одноосібною роботою Чернігівського ЦРМС. Ми не зможемо все зробити за громади. Наше завдання — консультувати, надавати експертну оцінку та допомогу. Далі все залежить від самих громад, їх ефективного управління та зацікавленості в результаті виконавчих органів влади», - підкреслила Ірина Кудрик.

31.01.2019 - 16:26 | Переглядів: 8020
Децентралізація по-чернігівськи: яким був 2018 рік для громад Чернігівщини

Приєднані зображення:

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...