«Спроможні громади – об’єктивна вимога часу». На Вінниччині презентували новий перспективний план формування територій громад

Перспективний план  об’єднання громад Вінниччини  обговорювали  у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, що створений за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Зустріч проходила в рамках засідання робочої групи  Вінницької ОДА  із внесення змін до перспективного плану  формування об’єднаних територіальних громад Вінниччини.  Актуальні питання створення спроможних громад  на основі перспективного плану, що покриває 100% території області,   стали ключовими  під час дискусії за участі  керівництва Вінницької ОДА, депутатів обласної ради,  представників Асоціацій органів місцевого самоврядування області та експертів ЦРМС.

Під час зустрічі  Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС, наголосив на  важливості прийняття змін до перспективного плану  з огляду на всю територію області, адже  на сьогодні  такий документ  ще не затверджений.

«План створення ОТГ дає можливість громадам бути економічно сильними  та інвестувати у майбутній розвиток територій. Департаменти Вінницької ОДА та експерти ЦРМС підготували проект перспективного плану, якому передувала  глибока аналітична робота. Варто сказати про те, що днями проект плану  територій  громад Вінницької області був погоджений  у Мінрегіоні на засіданні групи з опрацювання перспективних планів областей України. Справа за депутатами , адже за процедурою документ має бути ухвалений  на сесії  Вінницької обласної ради», -  зазначив Олег Левченко.

Експерти ЦРМС навели вагомі аргументи  на користь схвалення перспективного плану, включно з демографічними, фінансовими, інфраструктурними та соціальними аспектами. Ряд ОТГ Вінниччини має низький кадровий та демографічний потенціал.

Наприклад, Студенянська сільська ОТГ  залучила 25 млн грн на розвиток, але має одного бухгалтера на три установи, лікаря пенсійного віку та негативне сальдо народжуваності. За словами експертів – це не дозволить забезпечити  належне виконання повноважень та якісні послуги  для населення.  Свою думку висловили представники депутатського корпусу Вінницької обласної ради, більшість з яких підтримують процеси децентралізації на Вінниччині.

«Перспективний план – це апгрейд того, що ми мали на початку, все логічно і відповідає методиці. Але варто пам’ятати, що не може бути жодної громади, яка не обізнана із  майбутніми змінами, тобто – це питання приєднання, дооб’єдання та створення нових громад. Потрібно дослухатися до думки людей», - зауважила під час обговорення Лариса Білозір,  депутат Вінницької обласної ради.

«Ми можемо багато дискутувати, нам може не подобатись запропонована конфігурація територій громад, але  давайте подивимось на досягнення ОТГ області чи досвід наших сусідів, які вже об’єднали 70-80% громад. Тож будемо відповідальними, адже коли ми говоримо, що пишаємось досягненнями Вінниччини, маємо на увазі, в першу чергу, якість життя людей», - зазначив Андрій Гижко, перший заступник голови Вінницької ОДА.

«Хочу наголосити, що позиція Вінницького ЦРМС щодо  конфігурації перспективного плану територій громад  є колегіальною, і сьогодні ми презентували документ, що є проектом, який буде винесений на сесію. У Вінницькому регіоні пропонується створити  68 ОТГ, і ми підкреслюємо, що питання не в кількості, а в якості громад, адже вони мають впевнено господарювати і розвиватись у майбутньому», - зазначив під час  дискусії Олег Левченко і додав, - «Спроможні громади – це об’єктивна вимога часу».

За підсумками обговорення учасники зустрічі підтримали проект змін до перспективного плану територій громад  Вінницької  області, документ буде запропонований на розгляд обласної ради.

21.01.2019 - 14:14 | Переглядів: 10135

Приєднані зображення:

Теги:

перспективний план

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...