Громадський бюджет участі – це тренд сучасності, - голова ОТГ

Україна в запровадженні громадського бюджетування не пасе задніх, а дуже швидко розвивається, навіть у порівнянні з європейськими країнами. Про це в ефірі «Українського радіо: Чернігівської хвилі». Розповів голова Сосницької селищної об’єднаної громади Андрій Портний, згадуючи участь у міжнародній конференції в Берліні, присвяченій питанням залучення громадськості до прийняття рішень та запровадження бюджетів участі.

«Не всі міста Європи або інших країн світу мають бюджети участі. Партисипативні бюджети активно впроваджуються в Україні, і все більше міст приєднуються до цієї ініціативи. Громадський бюджет участі – це тренд сучасності. Нам є чим поділитися і що розповісти», - впевнений Андрій Портний

Бюджет участі у Сосницькій ОТГ працює з 2016 року, його запровадили ще до об’єднання. Тут працюють електронні петиції, інструменти громадського обговорення, є можливість звернутися до голови через електронну приймальню. Тобто всі можливі інструменти впливу громадян на процес прийняття рішень у громаді є. «Шкода, що ними не дуже активно користуються», - сказав голова Сосницької громади. І додав, що йому не вистачає конструктивної, гарної опозиції.

«Сьогодні критика більше схожа на критиканство. На жаль, люди не пропонують рішень. У нас в громаді склалася специфічна ситуація: фактично всі, хто критикував і, водночас, пропонував, хотів змін, зайшли у владу. У Сосниці ми розвалили громадський сектор, який мав би займатися нормальною критикою і дійсно підштовхувати владу до якогось розвитку. Нововведення, нові інструменти пропонуються владою, але сприймаються не так, як мають сприйматися. Тобто зазвичай влада має бути противником всілякої новизни. А у нас навпаки – ініціатива іде тільки від міської влади і активу, який зайшов», - зазначив Андрій Портний.

Сосницький селищний голова розповів, що на наступний рік у громаді запровадять бюджет участі для навчальних закладів (шкіл). «Буде окреме фінансування. Але це буде не бюджетування вчителів, а бюджетування проектів учнів. Саме діти матимуть голос і будуть приймати рішення», - підкреслив голова Сосницької ОТГ.

Також громада пройшла відбір Програми «U-LEAD з Європою» на участь у проекті з модернізації та створення сучасного ЦНАПу та стала учасником проекту «Е-рішення для громад». «Це нові для нас напрями, над якими ми активно працюємо, щоб залучити кошти в громаду», - сказав Андрій Портний.

Повний запис передачі «Ранкові пташки» до Дня місцевого самоврядування в ефірі «Українського радіо: Чернігівської хвилі» слухайте ТУТ.

 

14.12.2018 - 11:08 | Переглядів: 9659
Громадський бюджет участі – це тренд сучасності, - голова ОТГ

Теги:

громадський бюджет участь громадян Андрій Портний

Область:

Чернігівська область

Громади:

Сосницька селищна об’єднана територіальна громада Сосницька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024