Регіональна політика стане ефективною, коли усі рівні місцевого самоврядування будуть спроможними її втілювати, - В’ячеслав Негода

Щоб розпочати ефективний розвиток регіонів, втілювати нову сучасну регіональну політику, потрібно завершити перший етап децентралізації – створення спроможних громад та районів.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода в ході Форуму місцевого самоврядування.

«Чергові місцеві вибори у 2020 році мають пройти на новій територіальній основі. Тобто до того часу ми маємо створити спроможні громади і райони. Без цього рівномірно розвивати території, втілювати ефективну регіональну політику в країні буде складно», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, зараз громади і райони розвиваються нерівномірно, у відриві від регіональних стратегій, а регіони часто не враховують у своїх стратегіях розвитку державні пріоритети. «І, як результат, маємо загострення проблем розвитку окремих регіонів і територій. Зростає міжрегіональна диспропорція. Це призводить до розриву загальноукраїнської єдності, солідарності – того, що тримає Україну вкупі. Ми не можемо допустити, щоб у нас одні території швидко розвивалися, а інші занепадали», - вважає перший заступник Міністра.

На його думку, органи місцевого самоврядування громад, районів і регіонів мають працювати спільно над створенням і реалізацією регіональної політики, а для цього треба підвищити їхню спроможність – ресурсну та інституційну. При цьому, конкретні проекти розвитку територій мають розробляти недержавні експертні організації.

«Ми переконалися, що органи державної влади і навіть органи місцевого самоврядування – це не ті структури, які можуть розробляти проекти. Влада взагалі має бути подалі від проектів розвитку територій. Вона повинна задавати політику, а не писати проекти. Отже регіони мають бути зацікавлені у формуванні недержавних інституцій, які б сприяли областям і громадам у створенні і реалізації проектів розвитку територій. Такими інституціями можуть бути агенції регіонального розвитку, які вже працюють у декількох областях. Зі свого боку у співпраці з міжнародними партнерами ми теж готові ці агенції підтримувати», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також зазначив, що державна підтримка регіонального розвитку не має розподілятися за формулою. «Зараз ми враховуємо кількість мешканців та площу території і за цими показниками виділяємо регіонам гроші. Це не зовсім правильно. Регіони мають змагатися за державну підтримку - подавати на конкурси проривні проекти, які дійсно є розвитковими і важливими для людей», - вважає В’ячеслав Негода.

06.12.2018 - 09:19 | Переглядів: 10701
Регіональна політика стане ефективною, коли усі рівні місцевого самоврядування будуть спроможними її втілювати, - В’ячеслав Негода

Теги:

3форумОТГ В'ячеслав Негода регіональний розвиток

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...