«Не застосовуйте батіг, лише покажіть його…»

На Форумі місцевого самоврядування представники міжнародних структур висловлювали своє ставлення до реформи та давали поради українцям.


Автор: Дмитро Синяк 

Форум місцевого самоврядування, який зараз проходить у столиці, вже традиційно є заходом, на якому підбивають підсумки просування реформи децентралізації та накреслюють дорожню карту майбутніх змін. Але оскільки у Форумі беруть участь Президент, голови Уряду та Парламенту, слова представників донорських та міжнародних структур відходять на другий план і часто губляться у загальному потоці новин. Між тим, ці слова є дуже важливими, бо, по-перше, вони відбивають ступінь підтримки України міжнародною спільнотою, а по-друге, містять конкретні поради, не замулені тою чи іншою політичною позицією. Саме тому портал «Децентралізація» вирішив зібрати найважливіші заяви іноземних спікерів під час цьогорічного Форуму.

 

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі:

«Насамперед я хочу висловити подяку від керівництва Євросоюзу Президенту, Уряду та Парламенту України за увагу до реформи децентралізації, від якої виграли мільйони українців. Ми чуємо про це в усіх регіонах України. Я знаю, що ви змогли впровадити цю реформу у найскладніших умовах, під час війни. Але я також знаю, що без лідерів місцевого самоврядування ця реформа ніколи б не пройшла, відтак я хочу подякувати також і їм. Євросоюз вітає усі пропозиції України прийняти нове законодавство, яке стосується покращення послуг на рівні місцевого самоврядування. Ви знаєте, що ЄС ділиться власним досвідом з Україною через програму «U-LEAD з Європою». Ми прийняли рішення продовжити діяльність Програми і після 2019 року».

 

Заступник голови Місії США в Україні Памела Тремонт:

« Відповідно до наших досліджень, українцям загалом подобається децентралізації і вони мають велику довіру до нової місцевої влади. Під час недавніх поїздок Україною посол США в Україні Марі Йованович на власні очі побачила, як в об’єднаних громадах змінюється на краще життя людей. Наприклад, у Кіптівській ОТГ Чернігівської області ми побачили, як вдосконалено розподіл землі. А у Печеніжинській ОТГ Івано-Франківської області ми були свідками того, як активна участь мешканців громади у її житті дозволила вирішити проблему відходів... Сполученим Штатам найважливіше те, що децентралізація є можливістю для людей жити так, як вони хочуть, створюючи процвітання на місцях. Відтак я дякую вам за вашу роботу і за будівництво гідного життя для нових поколінь…».

 

Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клаудіа Лучіані:

«Для Ради Європи, як і для України, питання децентралізації є дуже важливим. Адже це насамперед питання демократії. І у тому числі через це Рада Європи прийняла Хартію місцевого самоврядування. Ми досі активно допомагали Україні, і надалі теж будемо виділяти їй значні ресурси – насамперед професійні, експертні. Ми вважаємо, що демократія базується на горизонтальному розподілі повноважень, і саме тому підтримуємо децентралізацію в Україні. Баланс між повноваженнями центральних органів влади та органів місцевого самоврядування є дуже важливим… Ми час від часу замірюємо рівень підтримки реформи децентралізації населенням, і бачимо, що загалом українці підтримують її. Відтак, цю реформу треба продовжувати. Рада Європи радо ділитиметься досвідом, допомагаючи очільникам місцевого самоврядування України в організації робочих поїздок до різних європейських держав. Також Рада Європи та Венеціанська комісія завжди допомагатимуть Україні у правовому забезпеченні реформ…».

 

Спеціальний посланець Уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації Ґеорг Мільбрадт:

«Успіх децентралізації став можливим не тільки завдяки українському уряду, але також і завдяки лідерам місцевого самоврядування. Тож справедливим буде підкреслити саме їхню роль у просуванні реформи. Проте я хочу також звернути увагу на те, що чверть населення України досі живе у старій моделі держави, фактично позбавлена якісних послуг. Тому мене дуже потішила заява української влади, що місцеві вибори в Україні 2020 року мають відбутися на новій територіальній основі. Раніше ви використовували лише пряник задля об’єднання громад. Але досвід Німеччини такий: неможливо об’єднати добровільно всю територію держави. Отже, у законодавстві термін добровільного об’єднання громад треба обмежити. Тобто навіть не застосувати батіг, а лише показати його. І цього має бути цілком достатньо, щоби громади об’єдналися самі… Ми також підтримуємо процес укрупнення районів. Нові райони, з новими функціями і новим баченням, потрібні. Однак, створюючи їх, ви маєте звернути увагу на демографію: на внутрішню міграцію, на старіння населення у сільській місцевості та на зростання великих міст. Адміністративно-територіальна реформа має стати одною з відповідей на цей процес. Наступний момент. Ми живемо у час великих технологічних змін. І вам треба вже сьогодні розуміти, що буде із громадами та районами завтра, і як на них відіб’ється процес дегіталізації, розвитку інформаційних технологій. Ось ще один виклик, на який ви маєте відповісти…».

 

Координаторка з гуманітарних питань, координаторка системи ООН в Україні, постійна представниця Програми розвитку ООН в Україні Оснат Лубрані:

«Українська децентралізація є дуже амбіційною реформою, і насамперед вона залежить від лідерів місцевого самоврядування. Це чудово розуміють в Організації Об’єднаних Націй, яка готова підтримувати Україну. ООН, членом якої є і ваша держава, ставить за мету знищити нерівність та бідність, а також зупинити погіршення екологічної ситуації на планеті. Саме у цьому напрямку ми і працюємо в Україні – на рівні UNICEF, Програми розвитку ООН, гендерних програм тощо. Завдяки роботі Організації Об’єднаних Націй, в українських підприємствах та у кооперативах створено багато робочих місць. Ми підтримуємо зростання кількості жінок у місцевій владі. Загалом маємо велику програму, про яку важко розповісти у короткому виступі. Тому я просто хочу висловити захоплення українцями, які мають так багато лідерів та новаторів».

Теги:

3форумОТГ

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...