«Не застосовуйте батіг, лише покажіть його…»

На Форумі місцевого самоврядування представники міжнародних структур висловлювали своє ставлення до реформи та давали поради українцям.


Автор: Дмитро Синяк 

Форум місцевого самоврядування, який зараз проходить у столиці, вже традиційно є заходом, на якому підбивають підсумки просування реформи децентралізації та накреслюють дорожню карту майбутніх змін. Але оскільки у Форумі беруть участь Президент, голови Уряду та Парламенту, слова представників донорських та міжнародних структур відходять на другий план і часто губляться у загальному потоці новин. Між тим, ці слова є дуже важливими, бо, по-перше, вони відбивають ступінь підтримки України міжнародною спільнотою, а по-друге, містять конкретні поради, не замулені тою чи іншою політичною позицією. Саме тому портал «Децентралізація» вирішив зібрати найважливіші заяви іноземних спікерів під час цьогорічного Форуму.

 

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі:

«Насамперед я хочу висловити подяку від керівництва Євросоюзу Президенту, Уряду та Парламенту України за увагу до реформи децентралізації, від якої виграли мільйони українців. Ми чуємо про це в усіх регіонах України. Я знаю, що ви змогли впровадити цю реформу у найскладніших умовах, під час війни. Але я також знаю, що без лідерів місцевого самоврядування ця реформа ніколи б не пройшла, відтак я хочу подякувати також і їм. Євросоюз вітає усі пропозиції України прийняти нове законодавство, яке стосується покращення послуг на рівні місцевого самоврядування. Ви знаєте, що ЄС ділиться власним досвідом з Україною через програму «U-LEAD з Європою». Ми прийняли рішення продовжити діяльність Програми і після 2019 року».

 

Заступник голови Місії США в Україні Памела Тремонт:

« Відповідно до наших досліджень, українцям загалом подобається децентралізації і вони мають велику довіру до нової місцевої влади. Під час недавніх поїздок Україною посол США в Україні Марі Йованович на власні очі побачила, як в об’єднаних громадах змінюється на краще життя людей. Наприклад, у Кіптівській ОТГ Чернігівської області ми побачили, як вдосконалено розподіл землі. А у Печеніжинській ОТГ Івано-Франківської області ми були свідками того, як активна участь мешканців громади у її житті дозволила вирішити проблему відходів... Сполученим Штатам найважливіше те, що децентралізація є можливістю для людей жити так, як вони хочуть, створюючи процвітання на місцях. Відтак я дякую вам за вашу роботу і за будівництво гідного життя для нових поколінь…».

 

Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клаудіа Лучіані:

«Для Ради Європи, як і для України, питання децентралізації є дуже важливим. Адже це насамперед питання демократії. І у тому числі через це Рада Європи прийняла Хартію місцевого самоврядування. Ми досі активно допомагали Україні, і надалі теж будемо виділяти їй значні ресурси – насамперед професійні, експертні. Ми вважаємо, що демократія базується на горизонтальному розподілі повноважень, і саме тому підтримуємо децентралізацію в Україні. Баланс між повноваженнями центральних органів влади та органів місцевого самоврядування є дуже важливим… Ми час від часу замірюємо рівень підтримки реформи децентралізації населенням, і бачимо, що загалом українці підтримують її. Відтак, цю реформу треба продовжувати. Рада Європи радо ділитиметься досвідом, допомагаючи очільникам місцевого самоврядування України в організації робочих поїздок до різних європейських держав. Також Рада Європи та Венеціанська комісія завжди допомагатимуть Україні у правовому забезпеченні реформ…».

 

Спеціальний посланець Уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації Ґеорг Мільбрадт:

«Успіх децентралізації став можливим не тільки завдяки українському уряду, але також і завдяки лідерам місцевого самоврядування. Тож справедливим буде підкреслити саме їхню роль у просуванні реформи. Проте я хочу також звернути увагу на те, що чверть населення України досі живе у старій моделі держави, фактично позбавлена якісних послуг. Тому мене дуже потішила заява української влади, що місцеві вибори в Україні 2020 року мають відбутися на новій територіальній основі. Раніше ви використовували лише пряник задля об’єднання громад. Але досвід Німеччини такий: неможливо об’єднати добровільно всю територію держави. Отже, у законодавстві термін добровільного об’єднання громад треба обмежити. Тобто навіть не застосувати батіг, а лише показати його. І цього має бути цілком достатньо, щоби громади об’єдналися самі… Ми також підтримуємо процес укрупнення районів. Нові райони, з новими функціями і новим баченням, потрібні. Однак, створюючи їх, ви маєте звернути увагу на демографію: на внутрішню міграцію, на старіння населення у сільській місцевості та на зростання великих міст. Адміністративно-територіальна реформа має стати одною з відповідей на цей процес. Наступний момент. Ми живемо у час великих технологічних змін. І вам треба вже сьогодні розуміти, що буде із громадами та районами завтра, і як на них відіб’ється процес дегіталізації, розвитку інформаційних технологій. Ось ще один виклик, на який ви маєте відповісти…».

 

Координаторка з гуманітарних питань, координаторка системи ООН в Україні, постійна представниця Програми розвитку ООН в Україні Оснат Лубрані:

«Українська децентралізація є дуже амбіційною реформою, і насамперед вона залежить від лідерів місцевого самоврядування. Це чудово розуміють в Організації Об’єднаних Націй, яка готова підтримувати Україну. ООН, членом якої є і ваша держава, ставить за мету знищити нерівність та бідність, а також зупинити погіршення екологічної ситуації на планеті. Саме у цьому напрямку ми і працюємо в Україні – на рівні UNICEF, Програми розвитку ООН, гендерних програм тощо. Завдяки роботі Організації Об’єднаних Націй, в українських підприємствах та у кооперативах створено багато робочих місць. Ми підтримуємо зростання кількості жінок у місцевій владі. Загалом маємо велику програму, про яку важко розповісти у короткому виступі. Тому я просто хочу висловити захоплення українцями, які мають так багато лідерів та новаторів».

Теги:

3форумОТГ

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...