Якщо країна взяла курс на децентралізацію, то іншого шляху, крім переведення місцевих держадміністрацій у статус префектур, немає, - В’ячеслав Негода

Сьогодні на районному та регіональному рівні немає дієвого місцевого самоврядування, яке б мало виконавчі органи і самостійно виконувало свої самоврядні повноваження. Місцеві державні адміністрації зараз, крім функцій виконавчої влади, здійснюють більшу частину повноважень, делегованих їм обласними і районними радами. Час довів, що це дуже неефективно. Тому, якщо Україна взяла курс на децентралізацію влади, іншого шляху, крім формування виконавчих органів обласних і районних рад, з одночасним переведенням місцевих держадміністрацій у статус префектур, немає.

Про це сказав, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, презентуючи на парламентському комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування концептуальні засади законодавчого забезпечення правового статусу префектів (в розвиток змін до Конституції України щодо децентралізації влади (№2217а).

«Хтось застерігає, що префекти стануть на заваді розвитку органів місцевого самоврядування, стримуватимуть їхню діяльність. Інші ж говорять, що переведення місцевих держадміністрацій у статус префектур, які здійснюватимуть лише контрольно-наглядові функції, суттєво послабить систему центральної виконавчої влади. Запропонована нами модель збалансовує інтереси органів місцевого самоврядування, бо їм надається автономія у прийнятті рішень через власні виконавчі органі, і держави, яка у вигляді префектів, матиме дієвий механізм для збереження унітарності держави, забезпечення територіальної цілісності і незалежності України, її суверенітету, захисту права і свободи громадян», - сказав В’ячеслав Негода.

Основними повноваженнями префекта, згідно з запропонованим Мінрегіоном законопроектом, є нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координація діяльності територіальних органів ЦОВВ, нагляд за додержанням ними Конституції і законів України; забезпечення виконання державних програм.

Перший заступник Міністра нагадав, що, згідно з проектом закону, який зараз розробляє Мінрегіон, префект є державним службовцем категорії А, має спеціальний вишкіл і є позапартійним. Префект представляє як Президента, так і Кабінет Міністрів України, є відповідальним перед головою держави, підзвітний та підконтрольний Уряду, призначається та звільняється з посади Президентом за поданням Кабміну.

«Дуже важливо те, що призначення та звільнення префекта з посади не пов'язується зі вступом на пост Президента України, припиненням виконання ним повноважень, а також формуванням нового складу Уряду, складенням ним своїх повноважень або його відставки», - підкреслив В’ячеслав Негода.

Як раніше зазначав В’ячеслав Негода, префект буде державним службовцем і ця посада не належатиме до політичних.

Робоча версія законопроекту «Про префектів» є ТУТ.

 

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...