Олег Лукша: «Реформа місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою лише зараз набуде свого істинного змісту»

Інтерв’ю експерта Офісу реформ у Закарпатській області Олега Лукші

- Олеже Васильовичу, так чому Закарпаття виявило таку інерцію у процесах, які в багатьох регіонах України підтримали доволі активно?

- Основною причиною я б назвав політичну кон’юнктуру! Ми знаємо, що деякі політичні сили ішли на вибори із вкрай провокаційними гаслами. Приміром, «Якщо ми не будемо у більшості в обласній раді, то Закарпаття приєднають до Галичини». Ні більше, ні менше! При тому, що на державному рівні ніколи не стояло питання про зміни кордонів областей. Ніколи і ніким із державних мужів не говорилося про ці речі! Однак ці міфи активно поширювалися, і цьому є конкретні докази!

- Чи можна говорити про те, що у тому, що обласна рада не затвердила Перспективний план, є і певні недоопрацювання Офісу реформ у Закарпатській області?

- Звичайно, соромно, що Закарпаття, окрім Тернополя, стало тим винятком в Україні, де план не затвердили. План, який де-юре не вирішує остаточно результат об’єднання місцевих рад у громаду. Бо це – лише бачення влади найоптимальнішого варіанту. Тоді, як реальні процеси відбуваються добровільно, за рішенням громад. З усією відповідальністю можу говорити про те, що жодний Офіс реформ не провів стільки виїзних засідань, нарад, консультацій. У проекті Перспективного плану були враховані усі пропозиції районних робочих груп. Звичайно, тоді, коли вони не були цілком абсурдними. І навіть такий план обласна рада не затвердила 27 серпня!

-  Що ж далі?

- Тепер на нас покладене подвійне навантаження: подальша робота над вдосконаленням Перспективного плану, супровід уже об’єднаних громад. Розумієте, дуже важливо, щоб ці громади з першого ж дня запрацювали ефективно! Нам також слід допомогти їм із розробкою інфраструктурних проектів, щоб «заземлити» кошти, передбачені на них у Державному фонді регіонального розвитку. І хоча у нас цих громад лише 2, усе ж роботи попереду чимало! Повну версію можна прочитати ТУТ.

Область:

Закарпатська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...