Сільські ради Іршавщини продовжують виявляти активність у створенні об’єднаних спроможних громад

Так Арданівська сільська рада та сільський голова Михайло Станинець 9 листопада звернулись за консультацією до експерта Офісу реформ у Закарпатській області Олега Лукші із пропозицією переглянути визначення центру майбутньої об’єднаної громади у цьому мікрорегіоні Іршавщини.

Мова йде про визначення центром об’єднаної сільської громади не село Доробратово, а село Дунковицю, розташоване на центральній автодорозі Мукачево-Хуст, що має відповідну бюджетну інфраструктуру і в ньому, до того ж, уже раніше був створений підрозділ районної станції швидкої медичної допомоги. Затримку зі своєю пропозицією арданівці пояснюють тим, що влітку 2015 року питання створення спроможної громади, яка б об’єднувала села Доробратово, Арданово, Негрово, Дунковицю, Горбок і Мідяницю при включенні до проекту Перспективного плану формування територій спроможних громад Закарпатської області, не було достатньо ґрунтовно і детально обговорено та погоджено районною робочою групою з представниками сільських рад і депутатського активу сільських громад.

Звісно, як пояснив експерт Офісу реформ Олег Лукша, подібні питання в різних районах області виникають і виникатимуть і надалі, бо знайти консенсус у виборі центру спроможної громади за наявності приблизно однакових конкурентних факторів, передбачених Методикою, дуже непросто. Саме тому і потрібен активний переговорний процес між сільськими радами і громадами, які в перспективі можуть створити спроможну громаду на принципах добровільності, прозорості і консолідованих рішень своїх представницьких органів влади – сільських рад. Після місцевих виборів і в умовах, коли Перспективний план формування територій громад Закарпатської області ще не затверджено обласною радою, цей процес має бути продовжено. Більше того, важливим є і принцип наступності рішень сільських рад – колишніх і новообраних.

У той же час, офіційні звернення і пропозиції Арданівська сільська рада, як і будь-яка інша рада, повинні надсилати в облдержадміністрацію і створену нею обласну Робочу групу, а вже копії цих звернень – до Офісу реформ. Усі ці пропозиції мають бути невідкладно розглянуті фахівцями ОДА і винесені на чергове засідання обласної Робочої групи з метою можливих коригувань проекту Перспективного плану, який повторно буде вноситись на затвердження уже новообраної обласної ради.

Область:

Закарпатська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...