Парафіївська громада: від ремонтів до муніципальної поліції

Однією з перших в області створилася Парафіївська об’єднана територіальна громада. Уже два роки ОТГ живе по-новому.

– Наша громада об’єднує вісімнадцять населених пунктів із загальною кількістю населення близько 6 тисяч чоловік, – говорить Валентина Карпенко. – Якщо у 2015 році бюджет усіх п’яти громад – Парафіївської, Іваницької, Южненської, Мартинівської та Петрушівської – становив майже 5,5 млн. грн., то в минулому році – 33 млн. грн., а за 9 місяців 2017 року майже 30 млн. грн. Надходження зросли за рахунок того, що об’єднаним територіальним громадам згідно з Бюджетним кодексом надходить 60% податку на доходи. Окрім того, держава виділила на розвиток інфраструктури у 2016 році 5968,6 тис. грн., а в 2017-ому – 3794,7 тис. грн.

Громаді вдалося вперше за багато років провести капітальні ремонти закладів соціальної сфери та значно покращити їхнє матеріальне забезпечення. Для парафіївської школи придбали автобус, а для селищної ради – автомобіль.

Сприяв громаді і народний депутат Валерій Давиденко: за його сприяння на розвиток ОТГ Кабмін виділив 449 тисяч грн. За них для центру первинної медико-санітарної допомоги придбали легковий автомобіль, для дитячих садочків та шкіл – комп’ютерну техніку. Також виділено 90 тис. грн. на закупівлю дитячого майданчика у Парафіївку.

Ще до об’єднання в ОТГ районна влада закрила у Парафіївці лікарню. Децентралізація сприяла відновленню втраченого. На базі закладу створений центр первинної медико-санітарної допомоги, відкритий денний стаціонар на 15 ліжок в Парафіївці та 10 – в Іваниці. Цілодобово працює поліклініка в Іваниці, а за кошти селищної ради введені додаткові ставки медичних працівників. Жителі громади мають можливість отримувати термінову медичну допомогу в будь-який час доби.

Створений територіальний центр з надання соціальних послуг одиноким престарілим, інвалідам та сім’ям, що потрапили в скрутне становище, при якому функціонує стаціонарне відділення, де крім соціальних надаються і медичні послуги.

Голова ОТГ Валентина Карпенко планує створити також і муніципальну поліцію. Продовжити й ремонти. І розвивати туризм, оскільки на території громади два туристичні комплекси – Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» та «Соколиний хутір».

Ічнянщина тільки розпочинає об’єднавчий процес у територіальну громаду. Вибори – це перший етап. Ще доведеться багато чого пройти та зробити, доки ОТГ повноцінно запрацює. Цей шлях вже здолали жителі Парафіївської ОТГ. Їхні побажання – новоствореній громаді:

Петро Маслак, 60 років, Парафіївка: Бажаю, щоб новообраний голова набрав дружню та сильну команду однодумців. Щоб Ічнянська громада процвітала і була згуртованою, адже саме згуртованість – запорука успішного розвитку.

Наталія Бурч, 42 роки, с. Іваниця: Жителям Ічнянської громади бажаю, щоб зроблений ними вибір був правильним. У Парафіївській громаді, вважаю, стало краще жити після об’єднання: поліпшилося фінансування, виділяються кошти. В Іваницькому дитсадку, наприклад, зробили ремонт, якого сорок років не було, бо коштів вистачало лише на енергоносії та заробітну плату працівникам закладу.

Іван Пащенко, 58 років, с. Южне: Бажаю, щоб у новоствореному об’єднанні було не гірше, ніж у нас. Вважаю, що ми не помилилися, довіривши очолювати громаду мудрій Валентині Карпенко.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Парафіївська селищна об’єднана територіальна громада Парафіївська територіальна громада

Source:

"otg.cn.ua"

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...