Радіо громади: навіщо селам гучномовці та радіоприймачі – досвід ОТГ

У Білоберізській ОТГ запроваджують оригінальну систему оповіщення населення, а у Веселівській ОТГ створюють власне радіо на FM-хвилі.

По горах, що височіють над стрімким Черемошем, розкинулося верховинське село Білоберізка – центр Білоберізської об’єднаної громади. Зважаючи на висоту тутешніх гір та на складні погодні умови, від одного села до іншого не так легко добратися, особливо взимку. Подолати ці природні перепони у дещо незвичний спосіб вирішив голова громади Дмитро Іванюк.

Перебуваючи на заробітках у Чехії, хтось з жителів громади побачив, що у селах там встановлені репродуктори, через які сільська влада повідомляє населенню важливі новини, вітає селян та попереджає їх про ту чи іншу небезпеку. Пан Іванюк загорівся ідеєю створити подібну систему оповіщення і у своїй громаді.

Допоміг йому один з народних депутатів, який долучився до скерування Білоберізській громаді 600 тис. грн субвенції на соціально-економічний розвиток. Ці гроші виділили під проект проведення до сіл громади швидкісного інтернету. Але оскільки кошти використовували ощадливо, ще залишилося на створення сучасної радіомережі, підключеної до всесвітньої павутини.

- Одну кімнату Білоберізської сільської ради ми виділили під пульт управління цією мережею, – розповів порталу «Децентралізація влади» Дмитро Іванюк. – За допомогою швидкісного інтернету пульт поєднується з трьома репродукторами, розміщеними у трьох селах нашої громади. Таким чином ми можемо оперативно повідомляти про повені чи пожежі, давати людям будь-яку важливу інформацію чи просто вмикати заспокійливу красиву музику, у тому числі записану місцевими музикантами.

Кожен староста теж матиме особистий пульт і можливість робити повідомлення – як жителям тільки свого села, так і усій громаді.

- Система оповіщення громади дуже допомагатиме бригадам екстреної медичної допомоги та добровільної пожежної охорони, які працюють у нашій громаді, – переконаний Дмитро Іванюк. – Завдяки своєчасному інформуванню можна буде зберегти не одне людське життя.

Сучасні гучномовці чеського виробництва на разі встановлять у трьох селах громади – четверте село приєднають до мережі наступного року. Систему вже випробували: усі повідомлення добре чути навіть на відстані 1 км від репродуктора. Гучномовці планують використовувати протягом цілого дня, транслюючи через них музичний контент  FM-радіостанцій.

Натомість у Веселівській об’єднаній громаді Запорізької області пішли ще далі: там створили повноцінне радіо громади, отримавши відповідні дозволи на віщання через FM-хвилю.

- Будь-яка громада має бути мобільною, – розповідає про цю ініціативу голова Веселівської ОТГ Петро Кіяшко. – От, наприклад, водогін пошкодили – про це треба оперативно попередити усіх, і радіо у цьому буде найкращою допомогою. Також це стосується випадків, коли десь трапиться пожежа. Крім того, завдяки радіостанції люди, які живуть навіть у найвіддаленіших селах, дізнаються, що робиться у громаді. Йдеться не тільки про ті чи інші події, але й про успіхи: скільки доріг відремонтовано, скільки тротуарів прокладено, скільки ліхтарів встановлено тощо. Ми вже придбали усе відповідне обладнання, виділивши для цього 100 тис. грн з власного бюджету. Це обладнання дасть нам можливість віщати у радіусі 20 км від Веселого на FM-хвилі. Невдовзі маємо пройти усі погоджувальні процедури, які виявились несподівано складними і тривалими. Переконаний, що радіостанція у Веселому запрацює ще цього року.

Після того, як будуть отримані всі дозволи, у центрі усіх сіл громади з’являться потужні репродуктори. Пенсіонерів, крім того, планують безоплатно забезпечити невеличкими персональними приймачами.

06.10.2017 - 14:47 | Views: 17875
Радіо громади: навіщо селам гучномовці та радіоприймачі  – досвід ОТГ

Область:

Запорізька область Івано-Франківська область

Громади:

Веселівська територіальна громада Білоберізька територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
Default image
Олег Нитка
28.12.2021 - 12:42
Дана ідея з 2010 року успішно реалізована і успішно працює в Тернополі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Рівному, Умані, Білій церкві, Кропивницькому та інших містах. Є створене програмне забезпечення і реалізовано технічне рішення. Всі компоненти такої системи виготовляються на Українському підприємстві. Якщо когось зацікавить ласкаво просимо - https://vulradio.com/systema-spovishchennia/ https://www.youtube.com/watch?v=LzoMQ3djnpE
Відповісти
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 September 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 September 2024

Radyvyliv and Brody Join Forces for Educators’ Professional Development

Radyvyliv and Brody Join Forces for Educators’...

Radyvyliv, from Rivne Oblast, and Brody, from Lviv Oblast, belong to different regions, and at one time, a border...

13 September 2024

Safiany and Suvorove Communities Forge Partnership in Five Key Areas

Safiany and Suvorove Communities Forge...

On September 4, 2024 the Safiany and Suvorove communities in Odesa Oblast signed five intermunicipal cooperation...