На «Таврійських горизонтах» обговорили питання розвитку об’єднаних територіальних громад

В ході панельної дискусії «Розвиток ОТГ в рамках співпраці з інституціями розвитку», яка проходила 29 вересня під час проведення Х Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти: співпраця, інвестиції економічний розвиток», було обговорено ряд важливих питань щодо реалій об’єднаних територіальних громад на Херсонщині, перспектив їх розвитку та основних напрямків їх економічного зростання.

У дискусії взяли участь керівники діючих ОТГ та представники бізнес середовища ОТГ, представники ОТГ, які займаються розвитком підприємництва в ОТГ, потенційних ОТГ, громадські діячі, які займаються розвитком МСП в ОТГ області, представники міжнародної технічної допомоги для ОТГ, успішних ОТГ з інших областей.

В. о. першого заступника голови обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій поінформував учасників обговорення про ситуацію, що склалася з ОТГ на Херсонщині, й важливістю роботи громадської організації «Агенція регіонального розвитку Таврійського об`єднання територіальних громад»:

«Децентралізація не є самоціллю, сама ціль якраз полягає у тому, щоб створити ефективну систему управління державою, в якій громадяни максимально долучені до прийняття рішень і до ефективного вирішення проблем. Адже на місцях видніше: що, коли і як потрібно зробити».

Керівник ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» Павло Ярмій презентував потенційні можливості громадської організації для ОТГ Херсонщини і їх шляхів реалізовувати стратегічне планування й економічні проекти на власних територіях.

«Звичайно, часто відчуваємо супротив зі сторони сільських і селищних голів, які поки не розуміють, навіщо потрібне об’єднання і це нормально. Але згодом вони побачать, що держава віддає привілеї громадам, на місця, і вони самі вирішують, як використати кошти місцевого бюджету», - пояснив Павло Ярмій.

Також були представлені ключові компетенції та успішні приклади співпраці об’єднаних територіальних громад з «Агенцією регіонального розвитку» на території України. А запрошені іноземні гості панельної дискусії поділилися досвідом щодо імплементації в українські реалії досвіду європейського стратегічного планування.

Виступили й ті, хто одні з перших очолили новоутворені громади, - це голови Музиківської, Асканійської, Присивашської та Чаплинської ОТГ. Вони поділилися власним досвідом і побажаннями в роботі та зазначили, що дуже важлива підтримка з боку кожного члена громади, адже це спільна праця над розбудовою власного оточення й розвитку місцевої інфраструктури.

Резюмуючи всі виступи, Дмитро Бутрій зазначив: «Об’єднуватись варто - для гідного рівня життя! І ця реформа набирає обертів на Херсонщині. Ми набрали гарний темп і впевнено йдемо до успіху, до заможної та розвинутої Херсонщини, і в цьому в мене немає жодних сумнівів».

 

Область:

Херсонська область

Source:

Сайт Херсонської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...