Контроль за рішеннями ОТГ має однозначно бути

У цьому впевнені всі учасники засідання регіональної платформи Асоціації міст України  «Місцеве самоврядування в Україні: виклики та перспективи-2017», організованої Сумським регіональним відділенням асоціації міст України

Під час засідання представники влади різних рівнів та громадськість обговорювали реформу децентралізації. Що вже зроблено на законодавчому рівні? Які закони ще треба прийняти Верховній Раді? З якими труднощами доводиться стикатися головам об’єднаних громад та як вони їх вирішують? На ці та інші запитання учасники платформи намагалися дати відповідь.

Одним із найбільш дискусійних питань, що обговорювалися в рамках засідання регіональної платформи, став проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України».

«Справді питання здійснення контролю за прийняттям рішень органів місцевого самоврядування надзвичайно важливе, – зазначила координатор офісу реформ у Сумському РВ АМУ Ніна Мельник. – Але сьогодні, мені здається, питання «хто буде здійснювати цей контроль?» є не настільки актуальним, важливим, як те, «яка відповідальність влади, що здійснює цей контроль, за прийняття неправомірних рішень?». Тобто це повинно бути виписано, в тому числі і в законі».

Свою позицію озвучували і голови об’єднаних територіальних громад Сумщини.

«Цей контроль має однозначно бути, особливо в питанні національної безпеки. Адже Сумщина – область прикордонна і ми межуємо з країною- агресором, – говорив голова Краснопільської ОТГ Юрій Яремчук. – Тож щоб не допустити виникнення в себе на території аналогів ЛНР чи ДНР, закон має бути виваженим і водночас жорстким в цьому».

А народний депутат України Олександр Сугоняко наголосив: «Нам необхідно спільно напрацювати такий законопроект, який дасть можливість здійснювати нормальний контроль за конституційними питаннями, але водночас унеможливить використання контролюючим органом своїх повноважень в корупційних чи політичних цілях».

Своє бачення цього та інших питань, що стосуються ОТГ, висловив народний депутат України Олег Медуниця. Він пообіцяв головам громад підтримку з боку депутатів Верховної Ради, зокрема, розглянути на законодавчому рівні проблему з фінансуванням дошкільної освіти в ОТГ та інших наболілих для місцевого самоврядування питань.

Tags:

control

Область:

Сумська область

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...