Парламент має зробити 10 кроків назустріч об'єднаним громадам, - Зубко

Спільне завдання сьогодні і Уряду, і Верховної Ради – зробити наступні 10 кроків в напрямку децентралізації, які, з одного боку, дадуть можливість підсилити об’єднання територіальних громад, з іншого – додаткові інструменти, такі як земля, фінанси, створення кадрової ланки для служби в органах місцевого самоврядування саме на території громад. Про це під час брифінгу з головами ОТГ у ВРУ заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«10 децентралізаційних законів, які дають сьогодні можливість добровільного приєднання громад і їх фінансування, передачі в розпорядження землею (7118), планування територій (№6403) – це закони, які підсилюють громади і дають їм перспективи розвитку», – зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр наголосив, що сьогодні на розгляді парламенту – законопроекти важливих реформ – пенсійної та судової, але вони, як будь-яка реформа, опускаються в громади. «Громади сьогодні очікують ці реформи, вони повинні бути спроможними, економічними і мати перспективу», - підкреслив він.

Ще один закон, який надає додатковий інструмент громадам – це землі ОТГ, які потрібно забирати у чиновників і передати в руки обраної влади, яка зможе ними розпоряджатися і нести відповідальність за їх ефективне використання. «Тільки 20% земель знаходяться у юрисдикції громад. 92% усіх земель за межами населених пунктів - у державному розпорядженні. Тільки 8% земель є комунальними і ця дійсність суперечить філософії реформи місцевого самоврядування», - зазначив Віце-прем’єр. 

Більше про необхідні для прискорення децентралізації законопроекти  - ТУТ

21.09.2017 - 19:44 | Views: 11559
Парламент має зробити 10 кроків назустріч об'єднаним громадам, - Зубко

Tags:

H.Zubko law

Source:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...