Тернопільщина шукає нове дихання у міжмуніципальному співробітництві громад

Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» продовжує свій осінній марафон семінарів, тренінгів та воркшопів. За останній тиждень Центром проведено два дводенні тренінги для представників ОТГ Тернопільщини та зустріч із стейкхолдерами.

Для області однією з найважливіших є тема міжмуніципального співробітництва. На сьогодні в області не підготовлено, а відтак не реалізовано жодного договору співробітництва територіальних громад. Тим часом окремі області в цьому питанні просунулися далеко вперед. Відтак, перший семінар було проведено за темою «Міжмуніципальне співробітництво. Практичні аспекти. Підготовка проектів та договорів».

Учасники семінару ознайомилися із законодавчою базою, вітчизняним та зарубіжним досвідом співробітництва громад. До проведення навчання було залучено досвідчених експертів з питань міжмуніципального співробітництва Надію Костину та Любомира Самелюка. Практичним досвідом Полтавщини з розвитку такого співробітництва та формування фонду підтримки співробітництва територіальних громад поділилася Ганна Шавиро, начальник відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту виконавчого апарату Полтавської обласної ради. Саме Полтавщина на сьогодні є незаперечним лідером цього процесу в Україні. Тут реально працює 38 договорів з міжмуніципального співробітництва, які об'єднали 175 суб'єктів.

Слухачі тренінгу переконалися, що спільними зусиллями зможуть об’єднувати ресурси громад для підвищення їхньої ефективності, надавати нові послуги і покращувати їхню якість, обмінюватися знаннями і досвідом, залучати інвестиції та подавати проектні пропозиції, створювати нові робочі місця тощо.

Тернопільським ЦРМС розроблені рекомендації з фінансування проектів міжмуніципального співробітництва. Спільно з Тернопільською обласною державною адміністрацією та обласною радою будуть підготовлені зміни до Положення про обласний конкурс проектів розвитку місцевого самоврядування. Співпраця облдержадміністрації, облради та ЦРМС може стати важливим чинником впровадження Закону України “Про співробітництво територіальних громад”, а відтак дати відчутні результати в забезпеченні спроможності громад Тернопільщини.

Не менш важливим був тренінг на тему “Стратегія розвитку як фактор інвестиційної привабливості регіону. Європейський та вітчизняний досвід. Методика стратегічного планування”.  Навчання було зосереджене на вивченні етапів та інструментів стратегічного планування, а також на розробленні стратегічного плану розвитку об’єднаної територіальної громади. Знання, отримані під час тренінгу, дають можливість визначити напрямки власного стратегічного розвитку громади, провести аналіз, визначити потенціал та зробити оцінку досягнутих результатів. Для проведення тренінгу Тернопільський ЦРМС залучив радника з питань планування регіонального розвитку та впровадження проектів Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального розвитку Василя Кашевського.

Тернопільський ЦРМС планує активізувати роботу над формуванням комплексних знань у громадах. До співпраці й надалі залучатимуться провідні фахівці рад об’єднаних територіальних громад.

19.09.2017 - 12:20 | Views: 9046

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Тернопільська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...