Олександр Ярема: «Не варто створювати молодіжні парламенти для галочки – вони повинні мати реальний вплив на прийняття рішень»

Заступник міністра молоді та спорту озвучив кілька пропозицій до об’єднаних територіальних громад

«Ми часто використовуємо фразу: «Молодь - наше майбутнє», однак не замислюємося над тим, що коли ми не працюватимемо задля нашого майбутнього, у нас його просто не буде», – зазначив керівник програм з децентралізації та місцевого самоврядування відділу сприяння розвитку демократії і врядування Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) Марат Крючевський. Його виступ відкривав Всеукраїнську конференцію на тему: «Молодіжна політика в умовах децентралізації», організовану Мінмолодьспорту за підтримки програми DOBRE.

Заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема дещо розширив відому фразу, що її згадав пан Ключевський: «Якщо ми говоримо, що молодь – наше майбутнє, то ми не звертаємо уваги на сьогодення цієї молоді. Отже, у нашому міністерстві звикли формулювати цей слоган так: «Молодь – наше сьогодення».

- Для нашого міністерства принципово те, щоб молодіжна політика формувалася знизу, у співпраці з іншими державними структурами, – зазначив Олександр Ярема. – Саме тому ми намагаємося і зі свого боку просувати реформу децентралізації влади. Наприклад, одною з цілей реформи є створення комфортних умов для жителів громад, для їхнього саморозвитку тощо. Молоді це стосується насамперед. Дуже важливо, щоб молодь залишалася у маленьких містечках та селах, а не перебиралася масово до великих міст. Громади, які не зрозуміють важливість молоді для свого сьогодення, втратять чималі перспективи завтра, бо програють у конкуренції з іншими громадами.

На думку Олександра Яреми, основними напрямками реалізації молодіжної політики в Україні мають бути кадрове забезпечення, розвиток молодіжної інфраструктури, належне фінансування молодіжної роботи та залучення молоді до процесу ухвалення рішень.

- Я не відкрию таємниці, якщо скажу, що існують спокуси створити маніпулятивні молодіжні утворення, для галочки, щоб показати, що у нас є молодіжна рада, молодіжний парламент тощо, – сказав заступник міністра. – Але вони не впливають на процес прийняття рішень. Відтак є сенс розробити оптимальний механізм прийняття рішень, у якому би враховувалася думка молодих людей. Одним зі стимулів для залучення молоді до такої роботи є Всеукраїнський конкурс «Молодіжна столиця України», який визначатиме найбільш сприятливе і комфортне для молоді місто. Це європейська ініціатива, і ми сподіваємося, що вже наступного року матимемо молодіжну столицю нашої держави.

Олександр Ярема також озвучив ряд пропозицій щодо молодіжної політики до об’єднаних територіальних громад.

Щодо кадрів:

- утворення у складі виконавчих органів ОТГ структурних підрозділів з питань молоді та спорту;

- проведення тренінгів для представників ОТГ щодо забезпечення ефективної реалізації молодіжної політики (за програмою «Молодіжний працівник»)

Щодо створення молодіжної інфраструктури:

- аналіз стану розвитку молодіжної інфраструктури;

- сприяння розвитку та забезпечення діяльності молодіжних центрів, які можуть з’являтися на базі об’єктів культури та освіти, щоб молодь мала власний захищений простір;

- моніторинг функціонування молодіжної інфраструктури.

Щодо залучення молоді до процесу прийняття рішень:

- виконання положень Європейської хартії участі молоді в громадському житті на місцевому і регіональному рівнях;

- утворення молодіжних консультативно-дорадчих органів;

- впровадження інноваційних механізмів молодіжної участі («бюджет участі», молодіжні банки ініціатив тощо);

- участь міст у національному конкурсі "Молодіжна столиця України».

- Під ці пропозиції ми вже зараз готуємо відповідну нормативну базу, зокрема положення про профільні відділи місцевих рад, – повів далі Олександр Ярема. – Спільно с фондом ЮНІСЕФ ми проводимо наради для відповідних фахівців територіальних громад. На цих семінарах ми також збираємо кращі практики… Крім цього, ми готуємо програми неформальної освіти – я маю на увазі програму «Молодіжний працівник», яка є складовою загальнонаціональної цільової соціальної програми «Молодь України до 2020 року». Плюс цієї програми у тому, що вона може об’єднати представників державної влади, місцевого самоврядування і громадянського суспільства. Молоді люди матимуть можливість спілкуватися, зустрічатися і думати, яким чином розвиватися громаді.

Також Олександр Ярема повідомив, що 15 листопада у Верховній Раді відбудуться слухання на тему «Роль молоді у процесах децентралізації». Вони передуватимуть внесенню до парламенту чергового законопроекту про молодіжні центри. Його двічі вносили у Раду, і двічі депутати не могли зібрати потрібної кількості голосів. 

05.09.2017 - 19:12 | Views: 16713
Олександр Ярема: «Не варто створювати молодіжні парламенти для галочки – вони повинні мати реальний вплив на прийняття рішень»

Tags:

youth

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...