Стратегіям розвитку громад Миколаївської області - бути!

28-29 серпня 2017 року в двох територіальних громадах Миколаївській області – Веселинівській та Шевченківській відповідно – за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» (Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку) відбулися засідання Робочих груп зі створення Стратегій розвитку кожної з цих громад. Передбачається, що ці Стратегії будуть розраховані до 2025 року.

Методичну та консультативну допомогу при написанні Стратегій розвитку громад надає радник з питань регіонального розвитку Миколаївського ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Микола Дурман.

В ході засідань членам Робочих груп було надано інформацію про стан соціально-економічного розвитку громад, а також презентовано результати анкетування мешканців та представників бізнесу.

Мешканці опитувалися щодо наявності у них нерухомості на території громади, проблем, що є головними в громаді та яким чином можна ці проблеми вирішити. Також запитувалася інформація щодо основного ресурсу розвитку громади, перепон, що заважають розвиткові, а також дані про вік, стать, та рід занять респондентів.

Люди різних професій, політичних поглядів, віку запропонували власне бачення нинішнього стану, проблематики та перспектив розвитку своєї громади.

Головними проблемами в обох громадах визнані безробіття, недостатня громадська активність мешканців, низька якість або відсутність доріг між населеними пунктами громади. Інший блок проблем – це відсутність можливості для самореалізації та недостатній розвиток малого та середнього бізнесу.

Серед основних ресурсів розвитку у Веселинівській громаді були визначені прогресивна та дієва місцева влада, активність та підприємливість громадян, а в Шевченківській громаді теж вказали на владу та підприємців, а ще одним фактором визнали хорошу доступність до ринків збуту продукції, що виробляється в селах громади.

Таким чином, можна зробити висновок, що в обох громадах є певні риси, що роблять їх подібними, однак є й певні відмінності, зумовлені географічним положенням та розвитком промислової та сільськогосподарської сфер виробництва.

Серед схожих рис можна також відмітити доволі поважний вік респондентів в обох громадах – близько 50% всіх опитаних мають вік більше 50-ти років, що обумовлено, в першу чергу, складною демографічною ситуацією в селах.

Слід також відзначити, що в успішність реалізації реформи децентралізації вірять 62% опитаних в Шевченківській ОТГ і тільки 45% - у Веселинівській ОТГ. Такі показники показують владі (не тільки місцевій, але й обласній та центральній), що потрібно докладати більше зусиль, спрямованих на інформування населення щодо перспектив нашої реформи, в першу чергу, в частині підвищення фінансової та інституційної спроможності об’єднаних громад.

Однак, процес реформування вже пройшов «точку неповернення» і зупинити його неможливо. Тому потрібно зосереджувати свої зусилля на формуванні власного майбутнього у цілісній процвітаючій державі Україна!

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами (Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією) і реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (Sida).

Микола Дурман, радник з регіонального розвитку Миколаївського ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування»

01.09.2017 - 19:47 | Views: 7857

Attached images:

Область:

Миколаївська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...