До Полтави - за міжмуніципальним співробітництвом

Полтавщина – лідер у реалізації проектів міжмуніципального співробітництва громад. Це засвідчує невблаганна статистика. Адже відповідно до Реєстру договорів про співробітництво територіальних громад (представленого на сайті Мінрегіону) з 91 договору по Україні аж 35 представлено на Полтавщині. 

Тому саме за досвідом, вивченням кращих практик приїхали до Полтави завдяки програмі «U-LEAD з Європою» лідери об’єднаних територіальних громад з Чернігівської, Сумської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Чернігівської, Харківської областей.

Протягом 21-23 cерпня 2017 року учасники стаді-туру відвідували полтавські громади, які протягом тривалого часу успішно співпрацюють з сусідніми регіонами, реалізують проекти та іншу діяльність, використовуючи можливості міжмуніципального співробітництва.

Серед представлених учасників були і керівники об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, а саме Носівської, Козелецької, Менської, Михайло-Коцюбинської, Макіївської, Лосинівської, Кіптівської громад. Делегація, організована Чернігівським ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» зібрала однодумців, тих, хто прагне змінити свою громаду та готовий до співпраці з сусідами.

Тому з величезним інтересом посадовці Сіверського краю взяли участь у форумі «Співробітництво територіальних громад – інноваційний інструмент розвитку місцевого самоврядування» у Миргороді, семінарі «Впровадження Закону України «Про співробітництво громад» у Полтаві, відвідали об’єкти інфраструктури у Нових Санжарах та Великих Сорочинцях, Пришибі та Піщаному.

Стаді-тур до Полтавщини засвідчив, що ефективне використання запропонованого державою інструменту співробітництва громад дозволяє у співпраці вирішувати такі нагальні проблеми, розв’язання яких поодинці є абсолютно неможливим.

Чернігівщина у сфері співробітництва громад відстає від Полтавщини (лише 6 договорів укладено між громадами регіону на сьогоднішній день). Однак потенціал в цьому напрямі величезний. Корисним співробітництво може бути як для об’єднаних громад так і для  тих, які поки стоять на роздоріжжі. Адже це дозволить вже сьогодні вирішити такі нагальні питання як спільне утримання лікарень, функціонування  центрів первинної медико-санітарної допомоги, забезпечення пожежної охорони, поводження з твердими побутовими відходами тощо.

І основний позитив стаді-туру в тому, що посадовці Чернігівської області наочно побачили як працює міжмуніципальне співробітництво в реальності та які результати воно може принести. Саме інтенсифікація роботи в цьому напрямі і є одним з пріоритетів Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування.

 

29.08.2017 - 17:08 | Views: 9220
До Полтави - за міжмуніципальним співробітництвом

Attached images:

Tags:

ULEAD

Область:

Чернігівська область Полтавська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...